CLI

Ivan De Vadder over de kansen van een "Arizona-coalitie": "Weinig tekenen van vertrouwen"

Met "zes partijen die geen veto tegenover elkaar stellen", willen partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) een regering proberen te vormen, de zogenoemde "Arizona-coalitie". Wetstraatwatcher Ivan De Vadder vindt dat die baseline toch maar magertjes aanvoelt: "Dit is maar een allereerste stap en dat vinden we al een doorbraak."

Tegen het einde van de week willen Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) een tekst op tafel leggen die 6 partijen bijeen moet kunnen brengen om samen een federale regering te vormen: de twee liberale partijen Open VLD en MR, de christendemocratische CD&V en CDH, de N-VA en de SP.A. 

Het gaat om de enige 6 partijen die geen veto stellen tegenover elkaar, klinkt het. "Als dat de baseline is, geeft dat aan dat er heel weinig vertrouwen is", analyseert Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. "Dit is maar een allereerste stap en dat vinden we al een doorbraak. Er zijn nog heel wat stappen te gaan om samen rond een tekst te komen en om voldoende vertrouwen te smeden om een regering te kunnen vormen."

Willen SP.A en CDH wel?

Opvallend: de SP.A is hierbij plots cruciaal om een meerderheid te kunnen vormen. Alleen, zegt De Vadder, "over die regering hangt de schaduw van de Zweedse coalitie, de centrumrechtse regering onder Charles Michel". Het verklaart waarom onder meer Lachaert benadrukte dat de tekst ook sociale maatregelen zal bevatten en dat Coens stelt dat die Zweedse periode helemaal achter de rug is.

Conner Rousseau wordt geconfronteerd met zijn eigen woorden: 'het land niet blokkeren', 'over je eigen schaduw springen', 'het hangt af van de inhoud'

Zo wordt plots druk op de schouders van SP.A-voorzitter Conner Rousseau erg groot, ziet De Vadder. "Hij wordt geconfronteerd met zijn eigen woorden: 'het land niet blokkeren', 'over je eigen schaduw springen', 'het hangt af van de inhoud'." 

De grote vraag zal ook zijn of CDH wil springen. "Die partij ook wat tussen hangen en wurgen: de vraag is of in een federale regering stappen voor hen hangen of wurgen betekent." Daar komt nog eens bovenop dat de Franstalige minderheid in die Arizona-coalitie nog kleiner zal zijn dan in de regering-Michel. 

Beluister hier het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Wachten op die tekst

Maar eerst wachten op de tekst dus. Het feit dat die er pas eind deze week is, wijst ook op niet veel vertrouwen, zegt De Vadder. "Want de redenering is: als je nu een tekst op tafel legt, zou dat tegen de partijen kunnen worden gebruikt."

De redenering is: als je nu een tekst op tafel legt, zou dat tegen de partijen kunnen worden gebruikt

"Lees: als alles mislukt, moeten we misschien terugkeren met hangende pootjes naar de PS. Dan moeten we terugvallen op wat zij voorstelden, namelijk een minderheidsregering met drie partijen. En dan heeft de PS een tekst 'waar we op gepakt kunnen worden'."

"Het geeft allemaal heel weinig tekenen van vertrouwen", herhaalt De Vadder. "En laat dat nu, wat mij betreft, het sleutelwoord zijn om toch tot een regering te komen. Het is in elk geval een van de belangrijkste redenen waarom het na een jaar en zoveel maanden nog altijd niet gelukt is om dat een stap dichterbij te brengen."

Meest gelezen