Gun 1 miljoen kinderen en jongeren de jeugdwerkzomer van hun leven

Met zomervakantie in het vooruitzicht gaan binnenkort 1 miljoen kinderen en jongeren op kamp. Directeur Eva Vereecke merkt op hoe jeugdwerkers zich uit de naad hebben gewerkt om dat ondanks de coronamaatregelen waar te maken. Een echt huzarenstukje, stelt ze. Maar velen kijken met argusogen toe. Vereecke vraagt om vertrouwen te hebben in de verantwoordelijkheid van de vrijwilligers.

opinie
Eva Vereecke
Directeur van De Ambrassade, het bureau voor jonge zaken, dat de Vlaamse jeugdwerksector ondersteunt.

Vandaag start de zomervakantie. Een periode die voor één miljoen kinderen en jongeren eindelijk de nodige ademruimte brengt na maanden vol pre-teaching, thuisblijven en gemis van hun vrienden. We zijn voorbereid op een geweldige jeugdwerkzomer, maar we maken ons ook geen illusies. Deze zomer zullen er dingen fout lopen. Er gaan kleine en grotere ongelukken zijn. Zoals elk jaar het geval is. Ook gaan er coronagevallen zijn op kampen en speelpleinen. Zoals er coronagevallen zullen zijn op gewone gezinsvakanties.

Huzarenstukje

Toen we op 22 mei het verlossende nieuws kregen dat de jeugdwerkzomer en dus ook 23.600 kampen en activiteiten konden doorgaan, moest het grote werk eigenlijk allemaal nog beginnen. Naast jeugdwerkregels en zomerplannen voor elke soort jeugdactiviteit werd er door het hele jeugdwerk samen gewerkt aan stappenplannen, communicatie, ondersteuning en zelfs 15.000 gratis liter handgel dankzij Colruyt en minister Dalle. De voorbije maanden hoorden we 1001 signalen van bezorgde ouders, huisartengroepen, vervoersmaatschappijen, burgemeesters en pers.

Ondertussen deden leidingsploegen, kookteams, vrijwilligers en begeleiders er alles aan om op zeer korte tijd hun activiteiten georganiseerd te krijgen. De jeugdwerkzomer realiseren was voor iedereen in de jeugdsector, zij het lokale vrijwilliger of coördinator van een jeugdorganisatie een enorm huzarenstuk. 

We creëerden hoop en positief perspectief door de jeugdkampen te redden

We creëerden hoop en positief perspectief door de jeugdkampen te redden. Voor ouders, voor kinderen en jongeren, voor organisaties, voor jeugdverblijfcentra, voor lokale besturen, voor boeren en supermarkten. We staan vandaag aan de start van de kampenzomer 2020. Ieder van ons kan er mee voor zorgen dat het geen rampenzomer wordt.

23.600 kampen en jeugdactiviteiten met 95.000 jonge vrijwilligers voor meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren. Nogal logisch dat die niet allemaal vlekkeloos (ondanks alle hygiëneproducten) zullen verlopen. Er zullen deze zomer nog steeds mensen besmet worden met corona, mogelijks ook op kamp. Voor de kinderen en jongeren die samen met een besmet kind in de bubbel verbleven zal dat ook teleurstelling met zich meebrengen. 

Maar wat als wij met z’n allen nu eens NIET in een kramp schieten? Wat als wij als ouder nu eens geen drama maken van kleine akkefietjes? Wat als we nu eens niet meteen ons oordeel vellen over de jonge begeleiders van jeugdactiviteiten?

Druk op jeugdwerkers neemt toe

De jeugdwerkers hebben er echt pittige maanden op zitten. Jonge vrijwilligers en professionals die zich ondanks die maanden toch weer plat smijten om uw kind ademruimte te geven, om uw kroost er de tijd van hun leven te geven, in de bossen, op het speelplein, op het podium, op het sportterrein. Wat als wij nu eens de hele zomer er samen voor zorgen dat jonge vrijwilligers en jeugdorganisaties zich echt gesteund voelen? Wat als wij voor één keer niet met argusogen de jeugdwerkzomer aanstaren op zoek naar een zwakke plek?

Elke zomer is het jeugdwerk enkel in het nieuws als een kamp wordt geëvacueerd door een voedselvergiftiging of als er een ongeluk gebeurt op een speelplein. Van de 23.598 andere kampen geen nieuws. Geen verhalen over het eindeloos engagement en creativiteit van animatoren, leiding, kookploegen en andere jeugdwerkers. Laten we deze zomer voor het eerst eens echt focussen op hoe goed jongeren het aanpakken. De druk op hen was de voorbije maanden gigantisch, maar ook nu voelen ze de hete adem van ouders, de pers en de welbespraakte Vlaming in hun nek. 

Laten we deze zomer voor het eerst eens echt focussen op hoe goed jongeren het aanpakken

Ondersteun de vrijwilligers en jeugdorganisaties door als ouder en buitenstaander geen nodeloos drama te maken van situaties die gezien de coronasituatie al moeilijk genoeg zijn. Heb vertrouwen in de kracht en verantwoordelijkheid van de vrijwilligers. Laat je oogappel even los en hoop dat ie tussen het spelen door tijd heeft om de voorgeschreven enveloppe te voorzien van een snel gekrabbelde brief over het eten en de spelletjes. Enkel op die manier kan uw kind deze zomer nog eens zorgeloos spelen en ravotten.

Beste lezer, laten we eens iets nieuws proberen deze zomer. Laat ons applaus laten klinken in onze woorden, artikels, opiniestukken en bewondering voor alle jeugdwerkers die zich nu en straks uit de naad werken om ondanks de coronamaatregelen kinderen en jongeren de jeugdwerkzomer van hun leven te bezorgen. Op die manier realiseert ook u ademruimte voor 1 miljoen kinderen en jongeren.

VGAJIC-+38163208618

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen