Belga

Lam Gods opnieuw te bezichtigen: "Blij dat we weer bezoek mogen ontvangen, het is zelfs een beetje emotioneel"

Vanaf vandaag is het Lam Gods opnieuw te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Door de coronacrisis kon niemand het kunstwerk van Jan van Eyck nog bezoeken, maar daar komt nu verandering in. Bezoekers moeten wel online reserveren, en er mogen niet meer dan 10 mensen per keer naar binnen.

Het jaar 2020 zou volledig in het teken van kunstschilder Jan van Eyck staan - met een overzichtstentoonstelling en een volledig gerenoveerd Lam Gods als hoogtepunt - maar de coronacrisis strooide roet in het eten. De overzichtstentoonstelling in het MSK moest vroegtijdig worden afgebroken, en ook het Lam Gods kon tijdelijk geen bezoekers meer ontvangen. Tot nu. “Ik ben heel blij dat ik het Lam Gods opnieuw kan delen”, klinkt het bij Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal. 

Blijdschap en ontroering

“Het was een grote afknapper toen de tentoonstelling in het MSK plots moest sluiten en er ook bij ons geen bezoekers meer naar het Lam Gods konden komen kijken”, vertelt Ludo Collin bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “We zijn heel blij dat we weer kunnen starten. Het is jammer dat de tentoonstelling in het MSK nooit meer te zien zal zijn, maar het Lam Gods biedt ongetwijfeld troost.”

Vandaag is toch wel een emotionele dag

“Ik heb het Lam Gods de voorbije maanden af en toe eens kunnen bekijken”, gaat Collin verder. “Maar het betekent heel veel voor mij om het werk weer te tonen aan iedereen die het wil zien. Het is extra speciaal dat het dan toch nog in het van Eyck-jaar kan. Vandaag is toch wel een emotionele dag.” 

Reservatiesysteem

Het Lam Gods zal wel op een alternatieve manier te bezichtigen zijn. Zo kunnen er maximum 10 mensen tegelijkertijd naar binnen. “De mensen die binnen zijn moeten volgens de aanduidingen in de kapel rond het kunstwerk wandelen”, legt Collin uit. “Men mag zeker niet door elkaar lopen zodat ze de afstand van 1,5 meter kunnen respecteren. Na een kwartier moeten ze de kapel weer verlaten om de andere bezoekers de kans te geven ook langs te komen.”

Een andere opvallende verandering is dat het meesterwerk niet meer vrij te bezoeken is: “We werken nu met online reservaties. Het loopt op dit moment nog geen storm, maar de komende dagen zal het toch vrij druk zijn.”

Van Eyck-jaar

Behalve het Lam Gods organiseerde de stad Gent nog andere evenementen rond de kunstschilder onder de noemer “OMG! van Eyck was here”. De tentoonstellingen zoals - Lights on van Eyck – die gepland stonden gaan ook weer door. Meer informatie vind je op de website van de stad Gent. 

Meest gelezen