Videospeler inladen...

Van Australië tot Zuid-Korea: vanaf morgen mogen EU-lidstaten hun grenzen weer openen voor deze landen 

Vanaf morgen kunnen lidstaten van de Europese Unie hun grenzen weer openen voor Australiërs, Canadezen, Japanners en inwoners uit 11 andere landen buiten de EU. Amerikaanse toeristen zullen nog niet naar Europa kunnen afreizen. Dat heeft de Raad van de Europese Unie beslist. Het betekent niet automatisch dat Europeanen ook naar die landen kunnen reizen. Lidstaten kunnen ook nog kiezen om bijkomende regels op te leggen.  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) benadrukt dat de Belgische regering nog geen beslissing heeft genomen.    

Gisteren was er al een akkoord over op diplomatiek niveau, vandaag is het officieel beslist: lidstaten van de Europese Unie zullen vanaf morgen hun grenzen kunnen (!) openen voor deze 14 niet-Europese landen:

 • Algerije
 • Australië
 • Canada
 • Georgië
 • Japan
 • Montenegro
 • Marokko
 • Nieuw-Zeeland
 • Rwanda
 • Servië
 • Thailand
 • Tunesië
 • Uruguay
 • Zuid-Korea

Voor China houdt de Raad van de Europese Unie nog een slag om de arm. Inwoners uit China kunnen worden toegelaten in de EU op voorwaarde dat ook het omgekeerde geldt: dat Europeanen ook naar China kunnen reizen. Zo wil Europa vermijden dat er een te groot onevenwicht onstaat. 

Het meest opvallend is dat Amerikanen dus nog onder geen beding mogen afreizen naar de EU. Ook inwoners van bijvoorbeeld Turkije kunnen dat nog niet. 

Lidstaten beslissen zelf

De lijst is samengesteld op basis van het gemiddeld aantal besmettingen over twee weken tijd: als dat lager ligt dan het Europese gemiddelde, kan het land worden overwogen, en de trends moeten er ook dalend zijn in vergelijking met de veertien dagen ervoor.

De lijst zal nu elke twee weken worden herbekeken. De Raad van de Europese Unie benadrukt dat het niet om een bindende lijst gaat. Dat betekent dat lidstaten zelf mogen beslissen om nog bijkomende regels op te leggen. Lidstaten kunnen anderzijds hun grenzen nog niet open zetten voor andere landen dan die uit de lijst. 

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) benadrukt dat dat de Belgische regering nog geen beslissing genomen heeft.  "Als dat gebeurt", zo belooft de minister, "zal de regering daar voldoende communicatie over doen."

Hoe zit het dichter bij huis?

De grenzen bínnen de Europese Unie gingen twee weken geleden open, op 15 juni. Enkel reizen naar Finland, Ierland, Noorwegen en Malta kan voorlopig nog niet. En in andere landen gelden nog beperkingen. Zo moet je in het Verenigd Koninkrijk verplicht twee weken in quarantaine gaan.

Buitenlandse Zaken geeft een overzicht naar welke landen je kan reizen, aan de hand van een kleurencode. Dit is de situatie op dit moment binnen Europa: 

Specifieke reisadviezen per land vind je hier terug. Er is ook een handige Europese kaart gemaakt waar je kan zien wat de regels zijn per land. 

Andrew Merry

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen