Immunoloog Fauci droeg een mondmasker toen hij de Senaat betrad. Hij zette het af om te spreken.
AFP or licensors

Liveblog - VS-viroloog Fauci vreest 100.000 besmettingen per dag, De Crem fluit burgemeester van Deinze terug

In de VS waarschuwt topviroloog Anthony Fauci dat er tot 100.000 nieuwe besmettingen per dag kunnen volgen als het beleid in zijn land niet verandert. De burgemeester van Deinze wil vanaf morgen mondmaskers verplichten in supermarkten en superettes, maar wordt teruggefloten door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Volg hier al het nieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Deinze wil mondmaskers in supermarkten verplichten, maar wordt teruggefloten

Deinze, in Oost-Vlaanderen, wil dat mensen vanaf morgen, woensdag, verplicht een mondmasker dragen in supermarkten en superettes. Dat heeft burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) beslist. Maar hij wordt teruggefloten door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, een partijgenoot en titelvoerend burgemeester van buurgemeente Aalter nota bene.

Lees het volledige artikel:

Trump-adviseur Fauci waarschuwt: "Dagelijks 100.000 nieuwe besmettingen in de VS als tendens niet omkeert"

In verband met de coronapandemie gaat het in de VS de verkeerde kant op, en indien de tendens niet omkeert zouden er dagelijks 100.000 nieuwe besmettingen kunnen bijkomen. Dit heeft Anthony Fauci, directeur van het Instituut voor Infectieziekten, in de Amerikaanse Senaat gezegd.

"Ik zou niet verbaasd zijn indien we naar 100.000 (nieuwe infecties) per dag gaan indien het land er niet in slaagt de uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen", getuigde de immunoloog. "We gaan de verkeerde kant uit", zei Fauci. "We hebben het nu duidelijk niet onder controle."

Gisteren zijn in de VS op een dag tijd meer dan 41.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

New York legt zelfisolatie op aan bezoekers uit 16 Amerikaanse staten

De Amerikaanse staat New York verplicht reizigers uit 16 Amerikaanse staten om in zelfisolatie te gaan. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo aangekondigd. Bezoekers uit de 16 staten moeten 14 dagen in quarantaine. Wie dat niet doet riskeert een boete.  

De verplichting gold vorige week al voor bezoekers uit 8 staten, waaronder Florida en Texas. De nieuwe lijst bevat ook Californië, de dichtstbevolkte staat van de VS, die een drastische toename in het aantal besmettingen zag.

Met de verplichte quarantaine probeert New York een tweede piek van het aantal coronabesmettingen te vermijden. De staat New York was lang het epicentrum van de coronapandemie in de VS, met dagelijks 800 doden en duizenden besmettingen. Maar het aantal infecties is er aanzienlijk gedaald, terwijl dat in andere staten intussen juist sterk is gestegen.

Organisatoren kunnen vanaf morgen de "evenementenmatrix" online raadplegen

Alle evenementorganisatoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië kunnen vanaf morgen gratis online hun event testen op mogelijke gezondheidsrisico's via het COVID Event Risk Model (CERM), de zogenoemde "evenementenmatrix". De Alliantie van Belgische Event Federaties en de Karel de Grote Hogeschool ontwikkelden het adviesmodel in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en EventFlanders.

Het CERM werd ontwikkeld om de herstart van de evenementensector te vergemakkelijken en is toepasbaar op alle sportieve, culturele, toeristische of bedrijfsgebonden evenementen. Het model werd goedgekeurd door de GEES (de expertengroep die de overheid adviseert, red.) en baseert zich op 20 parameters om het veiligheidsrisico te meten. Die parameters komen via eerst hoofdvragen en nadien subvragen terug in de vragenlijst die organisatoren kunnen invullen op de viertalige website www.covideventriskmodel.be.

"Van deze parameters is geweten dat ze de verspreiding van het coronavirus verkleinen of net verhogen. Parameters als afstand en interactie hebben een invloed op het besmettingsrisico, outdoor is dan weer veiliger dan indoor. Maar dat wil niet zeggen dat indoor events daarom niet kunnen doorgaan", stelt Hans Perquy van de Alliantie van Belgische Event Federaties.

Andere parameters zijn bijvoorbeeld veiligheidscommunicatie, het meerdaagse karakter, de lokale focus of de aanwezigheid van een "crowd management plan" dat bezoekersstromen in goede banen leidt. Het resultaat van de vragenlijst is een scan met een groene (100-70 punten), oranje (70-35 punten) of rode (0-35 punten) score. Daarbij is groen geslaagd en betekent oranje dat er nog werk is. Rood staat voor gebuisd.

Zuidfoor in Brussel gaat door in augustus

De Brusselse Zuidfoor kan van 1 tot 30 augustus doorgaan. Dat is vandaag afgesproken tussen het stadsbestuur en vertegenwoordigers van de foorkramers. De stad zal een protocol toepassen zoals op de markten, waarbij wordt aangegeven in welke richting de bezoekers moeten lopen. Aan de in- en uitgang van de kermis worden de mensen geteld. De attracties moeten na elk gebruik ontsmet worden en de kermisexploitanten moeten een mondmasker dragen.

"Na lange weken van onzekerheid waarin we gevochten hebben voor het behoud van de kermis, is dit verheugend nieuws voor de economische dynamiek van onze stad", zegt Fabian Maingain (DéFI), schepen van Economische Zaken. Met de publicatie van een ministerieel besluit vandaag kon de kermis in de categorie van de markten worden opgenomen. "Ik reken op de verantwoordelijkheidszin van elkeen om de maatregelen nauwgezet op te volgen", benadrukt burgemeester Philippe Close (PS).

"De Brusselaars en alle Belgen zullen weer kunnen genieten van de attracties", aldus een verheugde Patrick de Corte, afgevaardigde van de foorkramers.

Archieffoto

Onderzoek in Italiaans dorpje: 40 procent van besmette personen had geen symptomen

Uit een grootschalig onderzoek in het Noord-Italiaanse dorp Vò blijkt dat 40 procent van de besmette personen geen symptomen van COVID-19 heeft gehad. In Vò werd het eerste overlijden in Italië door COVID-19 vastgesteld. Het dorp ging op 21 februari al voor twee weken in lockdown. Bij de start en het einde van die periode werd in het dorp op grote schaal getest (respctievelijk 86 en 72 procent van alle 3.200 inwoners).

Bij de start van de lockdown testte 2,6 procent positief (73 mensen). Twee weken later was dat 1,2 procent (29 mensen). De onderzoekers concluderen daaruit dat de snelle lockdown en het massale testen -waarna besmette personen in quarantaine werden geplaatst- effectief zijn geweest om de uitbraak klein te houden. 

Van de besmette personen ontwikkelde 40 procent geen symptomen van de ziekte. Het is belangrijk om ook die mensen te detecteren en ervoor te zorgen dat ze het virus niet kunnen verspreiden, besluiten de onderzoekers. 

EU-lidstaten mogen grenzen heropenen voor 14 "veilige landen", VS en Brazilië zijn daar niet bij

De Europese Unie heeft een lijst vrijgegeven van 14 "veilige landen" buiten de Unie. Aan de lidstaten wordt gevraagd om vanaf morgen opnieuw de grenzen te openen voor inwoners van die landen. Het gaat onder meer om Australië, Canada, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. Zwaar getroffen landen als de VS en Brazilië zijn er niet bij. 

De lijst is een aanbeveling, lidstaten behouden het laatste woord over hun grenzen. Ze kunnen bijvoorbeeld bijkomende regels opleggen, zoals quarantaineverplichtingen. De lijst is niet noodzakelijk wederkerig. Het is dus niet automatisch zo dat Europeanen naar die landen kunnen afreizen.  De lijst zal elke twee weken herbekeken worden.

Over de lijst is er lang discussie geweest, want de Europese lidstaten raakten het maar moeilijk eens. Dit zijn de 14 landen die het uiteindelijk gehaald hebben:

 • Algerije
 • Australië
 • Canada
 • Georgië
 • Japan
 • Montenegro
 • Marokko
 • Nieuw-Zeeland
 • Rwanda
 • Servië
 • Zuid-Korea
 • Thailand
 • Tunesië
 • Uruguay

Lees meer in dit artikel:

Hele maand juli concerten in Zomerbar Festivalpark Werchter

De organisatoren van Rock Werchter breiden de Zomerbarconcerten uit tot heel de maand juli. Momenteel zijn voor maximum 400 personen concerten gepland van Niels Destadsbader, Black Box Revelation, Portland, Equal Idiots, Compact Disk Dummies, Mama's Jasje, Arno en Het Zesde Metaal.

Deze week - de periode van Rock Werchter - zijn er concerten om 15.30 en 20.30 uur van Selah Sue (2 juli), Tourist LeMC (3 juli) en Bazart (4 juli). Voor het namiddagconcert van Selah Sue en Tourist LeMC zijn nog enkele tickets beschikbaar.

Zondagavond vormt de zomerbar het decor voor de grote "Rock Werchter for Live2020" TV show, die ook live te zien is op Canvas, Proximus Pickx en rockwerchter.be met Emma Bale, Glints, SONS, Eefje De Visser en Arno. Ook voor dit concert zijn nog tickets beschikbaar.

Wil u uw mening kwijt over de tracing-app die in de maak is?

De Vlaamse overheid werkt samen met het Leuvense onderzoekscentrum IMEC aan een bevraging over de tracing-app die deze zomer ontwikkeld wordt. Zo'n app op de smartphone waarschuwt mensen als ze in nauw contact zijn geweest met een besmette persoon en helpt zo dus bij de contactopsporing, een belangrijk onderdeel van de strijd tegen het coronavirus. Verschillende landen hebben al een app gelanceerd, met wisselend succes.

De bevraging gebeurt via online interviews. U kunt zich aanmelden via deze link.

Meest gelezen