Man koopt broccoli en krijgt er (tijdelijk) "een nieuwe hobby" bij

De meesten zouden zonder pardon de diertjes wellicht vakkundig weggewerkt hebben via de spoelbak, maar daar dacht de Britse radiopresentator Sam Darlaston anders over toen hij op 11 juni bij het reinigen van zijn broccoli plots een rups opmerkte. Omdat hij door de quarantainemaatregelen tijd over had, besloot hij het diertje als "huisdier" te houden. Met het geld dat hij van winkelketen Tesco voor zijn eerste broccoli terugkreeg, kocht hij een nieuwe broccoli en trof er tussen de roosjes zelfs 5 rupsen aan. Een 7de rups werd dan nog gevonden in de broccoli van een kamergenoot. En Darlaston liet ze allemaal uitgroeien tot vlinder, met een wereldwijde waardering op sociale media tot gevolg.

De 27-jarige presentator van radiostation Kiss FM UK, die in  Londen woont, besloot vanaf de vondst van de eerste rups om hun transitie tot vlinder, mocht dat natuurlijk lukken, via Twitter met de wereld te delen. Hij gaf de rupsen alvast de ronkende namen Broc, Ollie, Cedric, Carlos, Croc, Janine, en Slim Eric. 

Zijn verhaal ging snel viraal en zo mocht de jongeman meer uitleg geven op diverse nieuwswebsites, onder meer op de Britse nieuwswebsite Evening Standard.

Sam Darlaston: "Ik denk niet dat de rupsen het zouden overleefd hebben, mocht ik ze onmiddellijk naar buiten gebracht hebben. Ik maakte de gok dat de beste oplossing zou zijn ze te laten genieten van een stuk broccoli waarin ze gevonden waren. Met de bedoeling dat ze  konden vertrekken op het moment dat ze dat zelf wilden. Ik ben dan op het internet gaan zoeken over welke rupsen het zou kunnen gaan - het bleek om een klein koolwitje te gaan - en op basis van de informatie die ik vond heb ik een klein ecosysteem voor hen samengesteld."

"Na 3 dagen begon een eerste rups te verpoppen. De laatste had er 8 dagen voor nodig. Ik vermoed dat ik de evolutie om van rups naar pop versneld heb door ze ongelimiteerd van voedsel te voorzien."

Tesco liet weten de zaak te onderzoeken en betaalde Darlaston de eerst gekochte broccoli volledig terug. Bovendien voegde een woordvoerder nog toe: "Het lijkt erop dat een hongerige rups zijn weg gevonden heeft in de broccoli van Sam. Het spijt ons en we willen ons verontschuldigen voor het feit dat we Sam nu toevallig ook een huisdier bij zijn groenten geleverd hebben. Omdat we onze producenten aanmanen zo weinig mogelijk pesticiden te gebruiken, kan het natuurlijk voorkomen dat een vreemd insect zijn weg vindt naar een van onze groenten." 

Darlaston, die zich intussen 'caterpillar dad' laat noemen, kon zich best verzoenen met deze uitleg: "Dit is een biologisch proces, niet? Het bewijst alvast dat ze niet te veel pesticiden gebruiken en dat is toch alleen maar als positief te omschrijven." Ook zijn werkgever was alvast erg tevreden met zijn medewerker en omschreef zijn verhaal als "the epic lockdown story we all needed":

Meest gelezen