Radio 2

Matongéwijk viert mee de Congolese nationale feestdag

De nationale feestdag van Congo wordt vandaag ook gevierd in de Matongéwijk in Elsene. Vlaggetjes geven de Elsenesteenweg extra kleur. Maar de verklaring van Koning Filip over de wandaden uit de koloniale periode maakt weinig indruk. 

Precies 60 jaar geleden werd Congo onafhankelijk. Het land was geen kolonie van België meer. Die nationale feestdag wordt ook in ons land gevierd. Er heerst een feestelijk sfeertje in de Matongéwijk in Elsene, traditioneel de wijk waar veel Congolezen wonen en werken. 

Excuses zijn maar eerste stap

Onze reporter trok door de straten van de wijk, op zoek naar reacties op de spijtbetuiging van Koning Filip. "Het werd tijd dat zoiets gebeurde", zegt een vrouw. "Beter laat dan nooit, maar het mocht gerust iets meer zijn. Te beginnen met het weghalen van de standbeelden van koning Leopold II." Een vriendin valt haar bij: "Excuses zijn maar één stap. Ons land is nog altijd arm, en daar moet ook iets aan gedaan worden. Ook het racisme tegenover de zwarte mensen moet verdwijnen", zegt ze. 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Een man reageert verrast op de verklaring van koning Filip: "Hij heeft zich verontschuldigd? Dat is mooi, maar hijzelf is natuurlijk onschuldig. Het zijn eigenlijk de mensen die in het verleden alle schade hebben aangericht, die zich moeten verontschuldigen. Maar daarvoor is het te laat."

Toch feesten

Ondanks de discussie over het koloniale verleden wordt er vandaag toch gefeest in de Matongéwijk. Op de paaltjes langs de Elsenesteenweg wapperen Congolese vlaggetjes. Een jongeman verkoopt ook vlaggetjes aan de voorbijganers. "We gaan straks met de familie lekker eten en naar muziek luisteren. Maar eerst ga ik naar de kapper", lacht een vrouw. 

Meest gelezen