Natuurgebied Hobokense Polder bezoeken kan nu met digitale gids

In samenwerking met Natuurpunt Hoboken liet het Antwerps district Hoboken een app ontwikkelen die je gidst tijdens een wandeling in de Hobokense Polder. “Iedereen die hier al is geweest, weet dat het hier prachtig is om te wandelen, maar ziet ook heel veel dingen uit de grond steken. Dat zijn dingen met een verhaal”, vertelt Dierdre Timp die het opzoekwerk deed voor de app. 

Aan de hand van een nieuwe app kan je de rijke geschiedenis van de Hobokense polder ontdekken tijdens een wandeling. “We kunnen hier zien hoe de natuur de industriële geschiedenis van deze plek heeft overgenomen”, vertelt Timp. Zij deed het opzoekingswerk voor de app, in samenwerking met Natuurpunt Hoboken en het district Hoboken. De app leidt je langs enkele historische punten van het poldergebied. 

De stad Antwerpen zat met een afvalprobleem. De verlaten petroleumhaven was toen de ideale plek om te storten

Dierdre Timp

De Hobokense Polder, een natuurgebied in het zuiden van Antwerpen, was niet altijd een pleisterplek voor de natuurliefhebber of wandelaar. Eind 19e eeuw was het gebied een industrieterrein met bijvoorbeeld een staalfabriek en een verffabriek. “Maar het belangrijkste was de petroleumindustrie van Hoboken”, vertelt Timp.

“Antwerpen was de grootste petroleumhaven van Europa eind 19e eeuw. Daar kom je vandaag nog leidingen van tegen, zowel bovengronds als ondergronds”, gaat Timp voort. “Hier ligt ook nog een spoorlijn waarlangs heel Europa bevoorraad werd met petroleum.”

De petroleumindustrie doofde stilaan uit en het gebied in Hoboken werd braakliggend terrein. “De stad Antwerpen zat in de jaren 1960 en 1970 met een afvalprobleem. De ring werd gegraven en de omwalling van Antwerpen moest worden afgebroken”, vertelt Timp. “De verlaten petroleumhaven van Antwerpen was de ideale plek om te storten. Toen is er enorm veel zand, stenen, brokstukken en eigenlijk alles dat men kwijt wilde naar hier gebracht.”

Rondleiding met acteur Ivan Pecnik

De app en gids werden ontwikkeld op aanvraag van het Antwerps district Hoboken. Het is een wandeling die je moet maken met een smartphone in de hand. Je downloadt eerst een app: de IZI.trave of de Antwerp Museum App. Daar ga je op zoek naar de wandeling “De Hobokense Polder Doorgrond. Als je dan naar het natuurgebied komt, dan leidt de app je door het poldergebied.

Timp selecteerde twaalf belangrijke punten met een verhaal. “Met oude foto’s of filmpjes vertellen we de geschiedenis van de plek. Acteur Ivan Pecnik hoor je dan weer heel sappig vertellen wat er op die plaats gebeurd is.”

Meest gelezen