Laat huishoudhulpen niet met bleekwater poetsen: “100 procent desinfecteren is thuis niet gezond”

Het Gentse bedrijf Talentindex, dat steun biedt aan de zorg- schoonmaak- en dienstensector, is een campagne gestart om mensen bewust te maken van het belang van goede, natuurlijke kuisproducten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Door de coronacrisis vragen veel klanten aan hun poetshulp om met bleekmiddel en andere bijtende producten te poetsen. Maar dat is niet noodzakelijk en zelfs schadelijk voor de gezondheid. Regisseur Nic Balthazar verleent z’n steun en stem aan de campagne. 

De coronacrisis blijkt ook voor huishoudhulpen een moeilijke periode. Veel mensen zijn bang van mogelijke virussen, krijgen overal informatie over ontsmetten en poetsen, maar weten uiteindelijk niet goed meer hoe het moet. Sommigen vragen door corona aan hun huishoudhulp om met professionele ontsmettingsmiddelen te poetsen om toch zeker te zijn dat hun huis helemaal gedesinfecteerd is. “Maar dat is niet nodig en ook ongezond,” zegt Nancy Lelubre van Talentindex. 

Professionele schoonmaakproducten horen niet thuis in een gewoon huis

Volgens het bedrijf zijn professionele schoonmaakmiddelen en bleekwater goed om in ziekenhuizen en woonzorgcentra te gebruiken, maar horen die niet thuis in een gewoon huis. “Wij hebben wel wat kiemen nodig om te overleven,’ legt Lelubre uit, “een volledig steriele omgeving is absoluut niet nodig en zelfs niet wenselijk. Als je een huis 100 procent micro-organisemenvrij maakt, dan komen de virussen zo binnen. We hebben die 20 procent nodig om onze natuurlijke weerstand op te bouwen en te behouden.” 

Schadelijke chloordampen

Goede poetsmiddelen zijn dus belangrijk voor onze weerstand, maar zeker ook voor de gezondheid van huishoudhulpen. Als zij dagelijks in contact komen met bijtende producten en schadelijke middelen inademen, kan dat schade aanbrengen. “Het gaat om chloordampen die echt schade aan de longen aanbrengen. Ook producten mengen, bijvoorbeeld wc-eend met bleekwater, zorgt voor schadelijke dampen.  Bleekwater staat trouwens op de verboden lijst voor poetshulpen, maar nu met corona is dat allemaal wat onduidelijk,” vertelt Nancy Lelubre. Het bedrijf krijgt ook veel klachten over irritatie van de handen.    

Gebruik natuurlijke middelen zoals onze grootmoeders deden

Om iedereen bewust te maken van de gevaren van al die straffe poetsmiddelen, heeft Talentindex twee  filmpjes gemaakt. De Gentse regisseur Nic Balthazar verleent er z’n steun aan en spreekt de filmpjes, met de Superpoetshulp in de hoofdrol, in. Bedoeling is om aan het grote publiek te tonen hoe belangrijk het is voor het milieu om met de juiste producten te werken. “De wereld is niet steriel en het is niet goed om hem 100% steriel te proberen maken,” zo zegt Balthazar in het filmpje, “daarom geloven we in natuurlijke producten die onze grootmoeders ook gebruikten. Middelen op basis van zepen, soda, baksoda en azijn.” Ze zijn volgens het bedrijf en Balthazar niet alleen veel goedkoper en gezonder voor de klanten, poetshulpen en huisdieren, maar vooral ook beter voor het milieu. 

Wel desinfecteren bij besmetting

Het bedrijf won voor z’n campagne eerst het advies in van wetenschappers, experts en preventieadviseurs. Die wijzen erop dat professionele ontsmettingsmiddelen inderdaad enkel in ziekenhuizen en woonzorgcentra thuishoren. Maar dat desinfecteren thuis wèl noodzakelijk is als iemand besmet is met Covid19. “Dan is het belangrijk om bijvoorbeeld deur- en lichtknoppen te ontsmetten. Een scheutje bleekmiddel in een grote emmer water volstaat dan,” besluit Nancy Lelubre.  

Meest gelezen