Nieuw monument in Mechelen om wreedheden kolonisatie niet te vergeten

Mechelen wil werk maken van een nieuw kunstwerk om de wreedheden uit het Belgisch koloniaal verleden niet te vergeten. Op de Schuttersvest staat al een koloniaal monument en dat zal daar ook blijven staan. "Hoe het nieuwe kunstwerk er zal uitzien en waar het juist komt, is nog niet beslist. Daarvoor wil de stad haar inwoners inspraak geven", zegt schepen Björn Siffer (Groen).

Vandaag viert Congo 60 jaar onafhankelijkheid. Ook de gebeurtenissen rond George Floyd hebben het debat over de kolonisatie van Congo aangewakkerd. Zo werd er ook gediscussieerd over het koloniaal monument op de Schuttersvest in Mechelen. "Het Mechelse stadsbestuur wil nu een nieuw kunstwerk plaatsen als tegenhanger", zegt Björn Siffer.

We brachten al een bord met context aan, maar nu gaan we een stap verder

Björn Siffer (Groen)

Het koloniaal monument verheerlijkt het kolonialisme. Vorig jaar kreeg het een bord met een kritische toelichting. "We hebben toen een tekst aangebracht die duidt hoe we tegenover de wandaden van toen staan. Nu willen we een stap verder gaan", zegt Siffer. 

In het kader van een dekolonisatietraject wil de stad Mechelen samenzitten met Mechelaars en ook met inwoners met Congolese roots. "We willen zo veel mogelijk mensen betrekken. Zo zullen de inwoners zelf bepalen waar het werk komt, wie het zal maken en hoe het eruit zal zien", zegt de schepen.

Oude standbeeld blijft

Het oude standbeeld blijft wel staan. "We willen dat niet vervangen, maar een tegengewicht bieden. Zo hopen we een boodschap te geven over onze geschiedenis", klinkt het.

Er zullen nog stappen volgen in het dekolonisatietraject. "We gaan ook nadenken over de Van Kerckhovenstraat", voegt Siffer toe. Die straat verwijst naar Willem Frans Van Kerckhoven, die in Congo hardhandig optrad.

Meest gelezen