Sofhie Legein - Lokaal Bestuur Koksijde

Katrien uit Oostduinkerke is de tweede vrouwelijke paardenvisser

Katrien Terryn is met vlag en wimpel geslaagd voor het examen van paardenvisser. Daarmee is ze de tweede vrouw die het ambacht mag uitoefenen. 

Katrien Terryn is 27 en na twee jaar opleiding geslaagd voor het examen van paardenvisser. "Het was niet makkelijk om alle handelingen onder de knie te krijgen. Vlot op de rug van het paard springen, de garnalen schiften, ... het is allemaal erg belangrijk." Maar volgens paardenvisser Eddy D'Hulster is vooral ook de liefde voor het paard en de zee cruciaal. 

Als je de zee aan je voeten wil voelen en het paard in je hart draagt, dan word je paardenvisser

Katrien is nu de tweede vrouwelijke paardenvisser aan de kust. In totaal zijn ze in Oostduinkerke met 17 paardenvissers. "Vroeger keken de oude vissers maar met een scheef oog naar de vrouwelijke paardenvissers, het is ook een zware stiel", zegt Eddy D'Hulster. "Katrien geeft toe dat het zwaar is, maar dat komt allemaal goed."

Het garnaalvissen te paard is een erkend beroep en de traditie staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Sofhie Legein - Lokaal Bestuur Koksijde
Sofhie Legein - Lokaal Bestuur Koksijde

Meest gelezen