Videospeler inladen...

Oud-koloniaal: "Ik vind de brief van de koning fantastisch, maar spijt moet van twee kanten komen"

Vandaag betoonde koning Filip zijn spijt voor het Belgische koloniale verleden in Congo. "Het Journaal" ging praten met twee oud-kolonialen die er toen bij waren. Ze zijn blij met de brief, maar over definitieve excuses zijn de meningen verdeeld.

André De Maere d'Aertrycke toont onze ploeg foto's van bijna 60 jaar geleden. Hij werkte van 1952 tot net na de onafhankelijkheid als gewestbeheerder in Congo en ontmoette onder anderen koning Leopold III. Dat diens kleinzoon, koning Filip, nu zijn spijt betuigt voor wat er gebeurd is,  beroert hem. "Ik was eerst woedend", zegt hij. "Ik was eigenlijk erg kwaad, maar de brief is fantastisch, ik zou hem zelf met twee handen tekenen. Die zegt dat er verwezenlijkingen en wantoestanden zijn gebeurd."

Geneviève Ryckmans verloor haar man tijdens de chaotische periode net na de onafhankelijkheid in Congo. Zij is blij dat er eindelijk een positief signaal komt. "Het is een goede zaak die moest gebeuren", zegt ze. "Ik ben tevreden." Ryckmans vindt dat het niet bij spijt moet blijven, maar dat er officiële excuses mogen komen. "Het zal niet genoeg zijn, maar er komt een parlementaire commissie. Die moet haar werk doen."

"Als er spijt komt van beide kanten, dan kunnen we mekaar verstaan", zegt De Maere d'Aertrycke nog. "Maar ik ben het beu en heb er de buik van vol dat het altijd dezelfden zijn die vergiffenis moeten vragen en spijt moeten uitdrukken." Voor hem kunnen officiële excuses nog niet.

De Maere d'Aertrycke en Ryckmans getuigden eerder uitgebreid in "Kinderen van de kolonie" over het koloniale verleden van België in Congo. Die reeks kunt u integraal bekijken op VRT NU.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen