Videospeler inladen...

Recordaantal verkeersovertreders betrapt in 2019: "Hardnekkige verkeersonveiligheid"

De lokale en federale politie hebben vorig jaar meer dan vijf en een half miljoen verkeersovertredingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd.

Driekwart van die inbreuken - meer dan vier miljoen - zijn snelheidsovertredingen. In de meeste gevallen gaat het om automobilisten die iets te snel reden: 2 miljoen mensen werden geflitst omdat ze minder dan tien kilometer per uur te snel reden. Nog eens anderhalf miljoen bestuurders reden 11 tot 20 kilometer per uur te snel. 

Daarnaast stijgt ook het aantal mensen dat achter het stuur zit met te veel alcohol in het bloed. Vorig jaar werden 51.000 mensen betrapt die boven de limiet zaten. Dat is geen record, maar het is wel al van 2011 geleden dat het cijfer zo hoog lag.

Voorts werden meer dan 100.000 mensen betrapt zonder geldig inschrijvings- of rijbewijs, 200.000 mensen die een verkeersbord negeerden, 105.000 bestuurders die hun gsm gebruikten en 10.000 die onder invloed van drugs waren.

Dat de cijfers zo hoog blijven, ondanks alle waarschuwingscampagnes, komt onder meer omdat de politie extra controleert, maar ook omdat de Belgen zich hardnekkig verkeersonveilig blijven gedragen. En dat gedrag is ook in 2020 al te merken, ondanks de coronacrisis, zegt hoofdcommissaris Bart Van Thienen: "Ook in het verkeer kan iedereen elke dag slachtoffer worden... en de cijfers van de verkeersongevallen zijn niet goed. We zaten nog niet in de staart van de coronacurve of de heropflakkering is al daar. "

Meest gelezen