Ronny Mosuse: "Heel goed dat Koning Filip spijt betuigt en Congolees leed erkent"

Zanger en muzikant Ronny Mosuse is blij dat Koning Filip zijn spijt betuigt over de Belgische gruweldaden in een brief aan de Congolezen. "Eindelijk wordt hun leed erkend", zegt de Antwerpenaar met Congolese roots op Radio 2 Antwerpen.

"Ik vind het goed dat er een spijtbetuiging komt van onze koning", zegt zanger Ronny Mosuse, Antwerpenaar met Congolese roots in"Start Je Dag". "De brief is een erkenning van het leed dat de Congolezen is aangedaan. Dat is belangrijk. Wat ik ook goed vind is dat Koning Filip expliciet de link legt tussen de kolonisatie toen en de discriminatie nu in België en de rest van de wereld. Of ik verrast ben door deze brief? Eigenlijk niet. Ik had twee jaar geleden al een move van onze koning verwacht."

Voor veel Congolezen is deze brief een erkenning van het leed dat hen is aangedaan

Ronny Mosuse

"Spijt gaat dieper dan excuses"

Een aantal commentatoren merkt fijntjes op dat er in de brief van de Koning nergens het woord "sorry" of "excuses" staat. "Die semantische discussie vind ik minder belangrijk. Spijt gaat wat mij betreft ook dieper dan excuses. Dat woord komt van ex causa, iets wat buiten je wil om gebeurd is. Als ik ruzie heb met mijn vriendin en toon haar mijn diepste spijtbetuiging, dan komt dat wel over", zegt Mosuse op Radio 2 Antwerpen. 

Ook het ontbreken van de naam van Leopold II is voor Mosuse geen probleem. "Er wordt in de brief wél naar Congo Vrijstaat verwezen. Bovendien kijk ik liever naar wat er wel staat dan naar wat ontbreekt. Je kan het klein en flauw vinden dat Filip bepaalde zaken niet noemt. Maar ik vond het vooral klein en flauw dat de vorige monarchen niets over de gruwel in Congo hebben gezegd. Het is heel positief dat er eindelijk een brief met spijtbetuigingen is." 

De strijd is nog niet gestreden. De schoolboeken en het onderwijs moeten volgen

Ronny Mosuse

Reactie in Congo?

De vraag is of de Congolezen zelf wakker liggen van de spijtbetuiging van de Koning der Belgen. "Ik besef dat veel Congolezen hier minder mee bezig zijn omdat ze gewoon proberen te overleven. Maar uiteraard wordt er door een grote groep in Congo wel positief naar deze brief gekeken. De erkenning van het leed is voor hen enorm belangrijk."

Mosuse benadrukt dat de brief van Koning Filip aan de Congolezen vooral geen eindpunt mag zijn. "Dit verhaal is niet ten einde. Er moet nog heel veel gebeuren. Vergelijk het met de emancipatiestrijd van de vrouwen die al decennia duurt. Ik hoop in eigen land bijvoorbeeld dat de discussie rond de eindtermen in het onderwijs in daden wordt omgezet. Daarbij kijk ik naar de uitgeverijen van schoolboeken en naar alle onderwijsnetten. Ze moeten ervoor zorgen dat we de gruweldaden tijdens de kolonisatie van Congo nooit vergeten."

Meest gelezen