Alexandra Schouteden en Walter Van Steenbrugge schreven samen een opiniestuk over de rechtbanken in coronatijden

Strafpleiter Van Steenbrugge vol lof over digitale revolutie in coronatijden: "Rechtbanken zijn plots geoliede machines"

Videoconferenties, zittingen die keurig op tijd beginnen en razendsnelle digitale communicatie door de griffiers. Strafpleiter Walter Van Steenbrugge zag de rechtbanken zich plots ontpoppen tot geoliede machines. De bekende advocaat is er vol lof over en hoopt dat deze stappen voorwaarts niet teruggedraaid worden na de coronacrisis.

Wat na het uitbreken van de coronacrisis in onze rechtbanken is gebeurd, “is een echte verademing geweest”, zegt Walter Van Steenbrugge in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. 

Zelden iemand zo lyrisch gehoord over onze rechtbanken, waarover vaak geklaagd wordt dat ze nog in de vorige eeuw zijn blijven steken. Maar de coronacrisis heeft kennelijk een revolutie teweeggebracht en de rechtbanken plots naar de 21e eeuw gebracht.

Op afspraak

Voorheen moesten advocaten en hun cliënten bijvoorbeeld vaak in de rechtbanken wachten tot hun beurt was. Sinds coronatijden behoort dat plots tot het verleden: “Door het samenscholingsverbod en de afstandsregels laat men nu de verschillende partijen op aparte, vooraf afgesproken uren, aan bod komen.” Dat men daar niet vroeger op gekomen was bij het gerecht. 

Griffiers hebben zich nu echt ontpopt tot de managers van de zitting.

Van Steenbrugge steekt hierbij in de eerste plaats de loftrompet van de griffiers. “Zij hebben zich nu echt ontpopt tot de managers van de zitting.” Zo stemmen ze nu de agenda’s van de verschillende partijen in een rechtszaak op elkaar af, en gebruiken nu voortdurend e-mail om vonnissen en arresten onmiddellijk door te sturen, terwijl het voorheen vaak dagen wachten was. “De snelheid van de communicatie is onwaarschijnlijk gestegen.”

Videobellen

Van Steenbrugge maakte het zelf ook een aantal keren mee dat de rechter gebruik maakte van videoconferenties. “Doordat vergaderen op eenzelfde plek niet kon, werd dat opgelost met videoconferenties.” 

Vooral in strafzaken is dat een grote winst,stelt de strafpleiter vast. “Voorheen hadden we altijd te weinig tijd om de verschillende partijen, zoals getuigen, experten en politiemensen, aan bod te laten komen en was het vaak te moeilijk om hen ter plaatse te laten komen.”

In coronatijden worden mensen plots via een videoverbinding de rechtszaal binnengehaald. Een enorm voordeel, want vroeger werd er vooral teruggegrepen wat betrokkenen hadden laten optekenen in processen-verbaal; nu kunnen er plots gesprekken met hen plaatsvinden in de rechtbank. “Hierdoor worden rechters veel beter geïnformeerd, zoals dat eerder gebeurde in de hoven van assisen.” 

Van Steenbrugge hoopt dat de flukse revolutie van de afgelopen maanden niet wordt teruggedraaid. Hij vindt dat het gerecht aan de politiek moet terugkoppelen hoe goed de creatieve, moderne oplossingen hebben gewerkt.

Beluister  hier het volledige gesprek met Walter Van Steenbrugge in "De wereld vandaag":

Meest gelezen