Tranen in schooltje Neigem op allerlaatste schooldag: "Niet genoeg leerlingen om in september weer te starten"

Het schooltje Neigem in Ninove gaat definitief dicht. Er zijn niet genoeg leerlingen om in september opnieuw te kunnen opengaan. De 21 kinderen en 2 leerkrachten moeten volgend schooljaar naar een andere school. 

In veel scholen vloeit hier en daar een traantje omdat het de laatste schooldag is. De woorden “tot in september” maken dan meestal veel goed. Maar in het schooltje Neigem in Ninove biedt dat weinig troost. Daar stromen vandaag extra veel traantjes omdat het schooltje definitief de deuren sluit. Geen “tot in september” dus. Het groene schooltje, zoals het genoemd wordt, is een vestiging van de grote school in Meerbeke maar heeft al jaren onvoldoende leerlingen. En het aantal bleef achteruit gaan. “Dit jaar hadden we 19 kindjes in de kleuterklassen en 2 kinderen in het eerste en tweede leerjaar samen,” legt directeur Marc Vanden Eynde uit, “er is een bepaalde regelgeving die we moeten volgen en we hebben uiteindelijk met het schoolbestuur beslist om het schooltje in september niet meer te heropenen.” 

Te weinig geboortes en jonge gezinnen

De school definitief sluiten gebeurde met pijn in het hart. “Ik ben al 20 jaar directeur en heb lang gevochten voor de school. Ik ben ouders thuis gaan bezoeken,” legt Vanden Eynde uit, “enkele ouders hebben ook een werkgroep opgericht om het schooltje open te houden en weer te doen floreren.” Maar minder geboortes en minder jonge gezinnen in de buurt, zorgden dus voor de doodsteek. Dat betekent dat iedereen naar een andere school moet. Ook Lovely uit het tweede leerjaar. “Ik heb al veel geweend omdat ik verdrietig ben dat de school sluit. Volgend jaar moet ik naar de grote school in Meerbeke. Gelukkig gaat m’n klasgenootje Eden mee naar daar,” snikt ze. 

We hebben samen ontbeten, bellen geblazen en nog een klasfoto genomen 

De twee juffen van het schooltje, Tinneke en Femke, worden na zes jaar samenwerken wel gesplitst. Ze gaan volgend schooljaar elk in een andere school lesgeven. Maar eerst willen ze nog genieten van de allerlaatste dag met hun kindjes. “We hebben samen nog een ontbijtje genomen, bellen geblazen, gespeeld, geknuffeld en geweend,” zeggen ze. “We hebben eigenlijk echt nog proberen genieten, ook nog een laatste klasfoto genomen en afscheid genomen. Het was best wel een emotionele dag.” De komende dagen moeten ze nog het schooltje leegmaken en dan kunnen ze genieten van een welverdiende vakantie.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Meest gelezen