Universiteit Antwerpen gaat grote aula naar Patrice en Pauline Lumumba noemen

De Universiteit Antwerpen gaat een grote aula op de campus Middelheim naar Patrice Lumumba en zijn vrouw Pauline noemen. Lumumba was de eerste premier van de Republiek Congo. Het is vandaag precies 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Naast de aula komt er ook een tentoonstelling op de universiteit naar aanleiding van de onafhankelijkheid. De universiteit heeft dan ook een link met het koloniale verleden van België. Het gebouw van campus Middelheim was destijds de Koloniale Hogeschool. 

De tentoonstelling bevat kunst van Afrikaanse kunstenaars en zou nu al klaar moeten zijn, maar door het coronavirus werd ze uitgesteld naar mei volgend jaar. Ze zal te zien zijn in campus Middelheim. Tot begin jaren zestig was op die plaats de Koloniale Hogeschool. "Ik ben me heel bewust van dat koloniale verleden. We moeten het een plaats geven", zegt de rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem.

Er was slechts een handvol zwarte studenten. Eén daarvan werd uiteindelijk de president van Burundi.
Herman Van Goethem

Campus Middelheim is een koloniaal gebouw met veel marmer. "Sinds ik rector werd in 2016 stel ik me de vraag wat zich heeft afgespeeld in het gebouw", zegt rector Van Goethem. "Mijn bureau was bijvoorbeeld een turnzaal waar duizenden studenten kwamen. Er was slechts een handvol zwarte studenten. Eén daarvan werd uiteindelijk de president van Burundi." 

Militaire opleiding

De Koloniale Hogeschool werd opgericht om jonge mannen op te leiden om ambtenaar te worden in Congo. "Het was een militaire opleiding met strakke discipline, sportoefeningen en veel onderwijs. Die mensen gingen jaar na jaar naar Congo om de kolonie te besturen", zegt de rector.

Er was een kastensysteem, waarbij de zwarten een soort arbeidersklasse waren.

Herman Van Goethem

"Het was een witte setting, waarbij ambtenaren werden voorbereid om te functioneren in een systeem van feitelijke apartheid", gaat hij voort. "Zwarten waren voorbestemd arbeider te worden. Ze leerden lezen en schrijven op het niveau van het lager onderwijs. Toen Congo onafhankelijk werd, waren er nog geen 10 zwarte universiteitsstudenten. Men heeft daar gemikt op een soort kastensysteem, waarbij de zwarten een soort arbeidersklasse waren."

Koloniaal verleden nog voelbaar

Het koloniale verleden is nog voelbaar in de campus. "Het kolonialisme werd mee uitgedragen in het gebouw en daar ben ik me zeer bewust van. Om dat verleden een plaats te geven gaan we dus een tentoonstelling organiseren. Daar zullen kunstwerken van over de hele wereld getoond worden. Er zullen ook kunstenaars met Afrikaanse roots kunstwerken maken in het openluchtmuseum, maar ook op de campus," legt Van Goethem uit. 

Patrice en Pauline Lumumba

Omdat het slechts een tijdelijk event is, wil de Universiteit Antwerpen ook iets blijvends organiseren. "Er bevindt zich een hele mooie aula uit 1930 in het gebouw. We willen die aula herdopen naar Patrice en Pauline Lumumba. Dat is de eerste premier van Congo en zijn derde vrouw. Er komt ook een portret van Patrice Lumumba." 

Meest gelezen