Vakantie in eigen land!

Louis van Dievel, schrijver en journalist, schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag kijkt hij op eigenzinnige manier naar hoe Belgen omwille van de coronacrisis massaal voor een vakantie in het eigen land kiezen.

opinie
Louis Van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Beste bezoeker,

Van harte welkom in deze heel bijzondere vakantiewoning. U hebt – met de coronadreiging in het achterhoofd - na lange en moeilijke familiale beraadslagingen gekozen voor een vakantie in eigen land. Uw opgeschoten kroost haat u daarvoor en is, wijl u hier uw eerste indrukken verwerkt, mokkend in de auto blijven zitten. Niet voor lang evenwel, want u hebt nog een auto zonder airco - daarvoor was uw leasingbudget helaas net niet ruim genoeg -, de hitte zal haar werk wel doen. 

Rapper dan u

Vele honderdduizenden andere Belgen hebben hetzelfde pijnlijke proces doorgemaakt en nolens volens ook voor een Belgische vakantie gekozen. Maar wel een paar weken eerder dan u. Uzelf hebt avondenlang met grote ogen naar de prijzen voor veertien dagen kust zitten staren en vervolgens, met kramp in het middenrif, naar de huurprijs van zo’n typisch Ardens huis in natuursteen, met uitzicht op de Ourthe of een andere Franssprekende waterloop. Voor die prijs had u een half jaar naar Tenerife of Kreta of Antalya gekund, hebt u verzucht. Als corona er niet was geweest. Maar u kent de Vlaamse zegswijze: als ons koe een kat was, kon ik haar melken onder de stoof, haha.

Sint-Jozef Olen

U hebt zo lang getreuzeld tot die appartementen op de dijk of toch vlakbij, en die robuuste Ardense huizen allemaal benomen waren. Allemaal! Bevangen door lichte paniek hebt u de website van de provincie Limburg aangeklikt, en ja, zelfs die van de Stille Kempen. Maar u bent zelf afkomstig uit Kleine-Brogel en uw vrouw is van Sint-Jozef Olen, u weet dus wat daar te beleven valt, namelijk weinig of niets. Misschien zou uzelf zo’n vakantie in uw geboortestreek nog overleven, maar uw kroost, o wee! Uw pukkelig en met ijzerwerk beslagen nageslacht zou na twee, hooguit drie dagen van tomeloze verveling al liftend pogen nog voor donker het ouderlijke huis te bereiken om daar illegale feestjes aan te richten met veel drank en verboden hallucinerende substanties. Home alone, part VI

Helaas, pindakaas! Ook alle vakantiehuizen in Limburg en de Kempen bleken tot half september door snellere beslissers dan u te zijn ingepalmd. U wist niet of u daar spijt over moest hebben dan wel blij zijn.

In de rups op de kermis

U hebt even overwogen om een verblijf in een pretpark te boeken, in de Efteling of Walibi of zelfs Plopsaland. Had u uw vrouw per slot van rekening niet leren kennen in de rups op de kermis van Lutlommel? Zij herinnerde u eraan dat ze bij die gelegenheid kotsmisselijk was geworden, van het ronddraaien en van uw vurige maar onbeholpen kussen. Het plan werd afgevoerd. U hebt zelfs met de gedachte gespeeld om in een gezinskano de Grote Nete af te varen en onderweg wild te kamperen in bermen vol afval of naast waterzuiveringsinstallaties. Maar ook daarvoor kwam u rijkelijk te laat. 

Geen onderbroek

Zo bent u uiteindelijk en in arren moede bij ons terechtgekomen, bij hadutochmaareerderbeslist.be Wij verhuren vakantiehuizen waar een mens bij zijn volle verstand geen voet binnen zou willen zetten, omdat zelfs het eenvoudigste comfort geheel en al ontbreekt. Bij ons kunt u leven zoals uw overgrootouders leefden: in vuil en gebrek en zonder enige privacy. Dat betekent concreet dat u allemaal in hetzelfde bed slaapt, op een doorgezakte, ritselende strozak. Dat u zich buiten aan de pomp wast, mocht u hygiënisch zijn ingesteld. Dat u geen onderbroek draagt.

Het betekent dat u des morgens een boterham met spekvet krijgt en ’s avonds patatten in melksaus en daarmee uit. Dat u uw gevoeg op het gemak buiten doet, jawel, in dat scheve houten huisje waar net die rat naar buiten glipt. Dat u met de kippen op stok gaat en opstaat bij het eerste ochtendgloren. Dat u achter de ploeg loopt die door uw koters wordt voortgetrokken. Dat uw vrouw – die u voor de duur van uw vakantie met “wijf” zult aanspreken – de godganse dag uw vuile goed zal staan schrobben met een stuk harde zeep. Dat u op zondag uw vakantiegeld zult gaan verzuipen in café De Doffer, een herberg die ook door ons wordt uitgebaat.

Het minste scheetje

Overigens: wij van hadutochmaareerderbeslist.be zullen discreet op uw welzijn toezien. Wij verkassen voor de duur van uw vakantie namelijk naar de zolder van dit krot, waar wij van plaats ruilen met de muizenpopulatie die daar al generatieslang woont. U hoeft ons niet eens te roepen als u onze bijstand nodig zou hebben; die oude huizen zijn zo geluidig dat wij het minste scheetje kunnen horen.

Wij wensen u een fijn verblijf toe!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen