Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bekende activist Joshua Wong stapt meteen op, nu veiligheidswet voor Hongkong goedgekeurd is: "Veel anderen zijn al gevlucht"

Meteen nadat het Chinese parlement de omstreden veiligheidswet in Hongkong goedgekeurd heeft, heeft de bekende activist Joshua Wong aangekondigd dat hij opstapt. "Op die manier is het niet zo moeilijk om pro-democratische activisten of zelfs politici aan te pakken. Veel minder mensen durven nu nog te demonstreren", klinkt het bij correspondent Eefje Rammeloo.

De nationale veiligheidswet moet Hongkong beschermen tegen terroristen, separatisten en andere mensen en organisaties die de veiligheid van de stad in gevaar brengen. De details van de wet worden pas later bekendgemaakt.  Maar er zal vrijwel zeker in staan dat ondermijning van de staat en samenwerking met buitenlandse groepen ook verboden wordt.

"Dit soort dingen zijn met opzet heel vaag opgeschreven net als de wetten in de rest van China", zegt China-correspondent Eefje Rammeloo. "Op die manier is het niet zo moeilijk om pro-democratische activisten of zelfs politici aan te pakken. Veel minder mensen durven nu nog te demonstreren."

Joshua Wong

De bekende activist Joshua Wong maakte meteen bekend dat hij opstapt als leider van de pro-democratische beweging Demosisto. "Wellicht vreest hij dat de politie hem nu snel zal komen arresteren", zegt Rammeloo. "Andere activisten zijn al gevlucht uit Hongkong."

Deze wet betekent ook dat Peking het roer overneemt in Hongkong. "Het is niet meer aan de lokale bestuurders van de stadstaat, maar aan de centrale regering van Xi Jinping om te bepalen wat er wel en niet mag in Hongkong."

Taiwan

Taiwan, dat door China beschouwd wordt als een afvallige provincie, waarschuwt zijn inwoners voor de risico's als ze Hongkong willen bezoeken. "De nieuwe wet zal een grote impact hebben op de vrijheid en de mensenrechten in Hongkong", laat de regering van het democratische eiland weten. Taiwan veroordeelt de wet en zal de bevolking van Hongkong blijven steunen in haar streven naar democratie en vrijheid.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen