Videospeler inladen...

Vicepremier De Croo over herstelbetalingen aan Congo: "Je kan een land niet uit de armoede halen met een zak geld"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) noemt de brief van koning Filip met een spijtbetuiging over het koloniale verleden in Congo een beginpunt. De Croo ziet wel geen heil in herstelbetalingen, want "je kunt een land niet uit de armoede halen met een zak geld". Dat zei hij in "Terzake".

Vicepremier De Croo zat in de Terzakestudio met politicoloog Nadia Nsayi, auteur van het boek "Dochter van de dekolonisatie". Nsayi noemt de brief van koning Filip een historische en heel positieve stap, maar daar mag het niet bij blijven, zegt ze.

"De volgende federale regering moet naar excuses gaan en moet dan spreken over herstel. Als er excuses van België komen, heeft Congo het recht om herstelbetalingen op tafel te leggen, al zal geen enkel bedrag volstaan", zegt Nsayi.

Vicepremier De Croo is het daar niet mee eens. "Zijn we ons niet aan het verliezen in een woordenschatdiscussie rond spijt en excuses? Dat is niet de echte vraag. De vraag is wat we nu gaan doen voor Congo. Welke rol gaan we tegenover elkaar spelen?"

"Mijn ervaring is dat je een land niet uit extreme armoede kunt halen met een zak geld. Je moet ervoor zorgen dat landen sterke instellingen hebben, corruptie uitroeien en er moet een politiek leiderschap zijn dat niet alleen bezig is om zichzelf te verrijken, maar dat ook bezig is met zijn bevolking."

We moeten op basis van gelijkheid kunnen samenwerken

Deze brief is geen eindpunt, maar een beginpunt. De brief benoemt het verleden en dat is historisch. Hij kijkt vooral vooruit en richt zich aan de Congolese bevolking, maar ook aan alle Belgen. De brief legt een verband tussen het onverwerkte koloniale verleden en het racisme in de samenleving."

"We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis", gaat De Croo verder. "We kunnen die geschiedenis nu afsluiten of we kunnen erkennen dat we een expertise hebben in dat deel van de wereld en daar een rol in spelen. We moeten op basis van gelijkheid kunnen samenwerken. Daarvoor moet je de geschiedenis kunnen verteren en dat hebben wij nooit gedaan." 

Bekijk hier het interview met politicologe Nadia Nsayi en vicepremier Alexander De Croo in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen