Videospeler inladen...

Europese vliegtuigbouwer Airbus wil 15.000 banen schrappen

Airbus gaat komend jaar 15.000 banen schrappen. Dat laat de Europese vliegtuigbouwer weten in een persbericht. Het bedrijf is - net zoals de hele luchtvaartsector - zwaar getroffen door de coronacrisis. Bij Airbus werken nu wereldwijd bijna 135.000 mensen. 

Door de coronacrisis ziet Airbus zich genoodzaakt om fors te snoeien. De Europese vliegtuigbouwer is voornemens om het komende jaar flink de schaar te zetten in het personeelsbestand: van de bijna 135.000 jobs zullen er 15.000 sneuvelen: 

  • Alles samen 6.000 in Duitsland (voor de coronacrisis moesten er al 900 banen verdwijnen bij dochterbedrijf Premium Aerotec) 
  • 5.000 in Frankrijk
  • 1.700 in het Verenigd Koninkrijk
  • 900 in Spanje
  • en alles samen nog eens 1.300 in andere vestigingen

Het bedrijf heeft geen vestigingen (meer) in België. Airbus laat weten dat dit het begin is van sociaal overleg. Maar de werkgever zet dus hoog in, voor de onderhandelingen, en koerst op een verlies van 15.000 jobs tegen de zomer van 2021.

Videoboodschap

CEO Guillaume Faury deed de aankondiging via een videoboodschap op sociale media.

Daarin vertelt de Franse topman dat de beslissing nodig was om het voortbestaan van Airbus te verzekeren, na de zwaarste crisis die het bedrijf ooit meegemaakt heeft.

Videospeler inladen...

Airbus zal de volgende twee jaar 40 procent minder vliegtuigen produceren en afleveren, zo raakte eerder al bekend.

Airbus verwacht dat de sector zich niet voor 2023 zal herstellen. Mogelijk duurt het zelfs tot 2025 voor opnieuw het niveau van voor de coronacrisis wordt bereikt.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen