Wandel- en fietstochten langs verrassende plekjes van de Belpopgeschiedenis

Twee kenners van de Belgische popgeschiedenis, Jan Delvaux en dj Bobby Ewing, hebben een Belpop fiets- en wandelroute uitgestippeld. Die loopt langs plekken die te maken hebben met de Vlaamse muziekgeschiedenis, zoals de dancing van Johny White in Scherpenheuvel of de jeugdclub in Halle waar Paul Severs z'n carrière begon. 

Door de coronacrisis kunnen muziekkenners Jan Delvaux en dj Bobby Ewing niet meer toeren met hun theatershow over de Belgische popgeschiedenis. Daarom hebben ze een fiets- en wandelroute uitgestippeld langs plekken waar Vlaamse muziekgeschiedenis geschreven is. Er komen een dertigtal tochten in de vijf Vlaamse provincies. 

Dancing van Johny White

"Popgeschiedenis is iets waar lokale verhalen aan vasthangen, en dat charmeert mensen", vertelt Jan Delvaux. "Het gaat niet alleen om opnamestudio's en woonplekken van artiesten. Je hebt ook de legendarische cafés en zaaltjes. En je vindt de beste verhalen op onverwachte plekken zoals in Rillaar. Daar had je bijvoorbeeld dancing De Viertap, een iconische plek in de geschiedenis van de dancings. En dan heb je wat verderop de fameuze club van Johny White in Scherpenheuvel. En ook het jeugdhuis 't Boemelke, daar hebben nog veel mensen aan de toog gehangen met Dave Grohl van Foo Fighters."

Je komt langs het repetitiekot van Clouseau en langs de plek waar Will Tura getrouwd is

De fietsroute loopt onder meer door het Hageland. Maar het parcours brengt je ook naar de andere kant van de provincie. "In Halle bijvoorbeeld passeer je de wafelfabriek van Suzy waar Paul Severs nog opnames heeft gemaakt", vertelt Jan Delvaux. "En we komen ook langs het vroegere repetitiekot van Clouseau en langs de plek waar Will Tura is getrouwd."

Voor de fietstocht heb je een plannetje nodig en een smartphone. "Een plannetje met de fietsroute kan je ophalen bij de toeristische diensten en cultuurcentra. Onderweg staan bordjes met een QR-code, die kan je scannen met je smartphone en dan krijg je een filmpje te zien met de uitleg over die plek."

Meest gelezen