Videospeler inladen...

Zomer zonder Rock Werchter voor podiumbouwer Dirk (58): "Wei voelt als thuis, maar heb dit jaar tijd voor vakantie"

De zomer van 2020 wordt een zomer zonder festivals, want door de coronacrisis zijn massa-evenementen met duizenden bezoekers niet mogelijk. Dat heeft gevolgen voor veel mensen in de evenementensector, want een festivalorganisator betaalt 70% van zijn personeelskosten aan toeleveranciers. VRT NWS trekt de komende weken naar lege festivalterreinen met 5 mensen voor wie een zomer zonder hun favoriete festival een streep door de rekening is. Vandaag zou Rock Werchter van start gaan, het grootste meerdaagse festival in ons land. Dirk (58), die al 35 jaar betrokken is bij de bouw van het hoofdpodium, zit sinds april werkloos thuis. "Normaal is het druk-druk-druk, nu vraag ik me elke dag af wat ik ga doen."

In de evenementensector werken ongeveer 80.000 mensen. Een van hen is Dirk Van de Goor (58), ruim 35 jaar in dienst bij podiumbouwer Stageco. De geschiedenis van Rock Werchter en zijn vaste toeleverancier loopt parallel: Rock Werchter-organisator Herman Schueremans stampt in 1977 samen met Stageco-topman Hedwig De Meyer het festival uit de grond in Werchter. Al sinds 1982 ontwerpt Dirk het hoofdpodium daar. Na tientallen jaren als bouwer zorgt hij er nu voor dat de ploeg op de wei over een bouwplan en al het nodige materiaal beschikt.

Sinds april zit Dirk werkloos thuis, op enkele werkdagen na.  Aan de North West Walls, de kenmerkende containers op de wei van Werchter, heeft hij mee de Zomerbar geïnstalleerd, waar in juli enkele optredens voor 400 mensen doorgaan. Maar dat weegt niet op tegen een "normale" zomer met Rock Werchter. "Het is wachten op werk. Financieel heeft dat gevolgen, al is de situatie voor jongere collega's die nog een woonlening moeten afbetalen veel erger", vertelt hij.

Bekijk hier de reportage met Dirk op een lege festivalwei in Werchter:

Videospeler inladen...

Meest gelezen