6 Kempense gemeenten slaan handen ineen om meer bezoekers te lokken: "Er is meer in de Kempen dan stilte"

6 steden en gemeenten in de Kempen slaan de handen in elkaar om meer volk te lokken. Met het project "De 6 van de Kempen" hopen ze dat de winkels en horeca zullen heropleven. "Er is meer in de Kempen dan stilte", zegt Ludwig Caluwé (CD&V) van het provinciebestuur.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wil 100.000 euro investeren in het project ‘De 6 van de Kempen’. Met dat initiatief hopen de gemeenten Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten, Mol en Turnhout hun lokale economie te versterken. Ze zullen samen inspanningen leveren om meer nieuwe bezoekers naar de handelskernen te halen. "Hoe ze dat gaan doen, wordt nog besproken", zegt Ludwig Caluwé (CD&V) van het provinciebestuur.

Kleinere steden en gemeenten hebben het sowieso al niet gemakkelijk om op te boksen tegen de concurrentie van grotere winkelsteden zoals Antwerpen of Eindhoven. Corona doet daar zeker geen goed aan. De steden willen nu onderlinge concurrentie vermijden en hun krachten bundelen. Om dat te bereiken is samenwerking tussen handelaars en andere ondernemers onontbeerlijk.

Eigen identiteit

"Er is heel wat belangstelling bij de mensen om in een klein, overzichtelijk centrum te winkelen", gaat Caluwé verder. "De steden hebben heel wat gemeenschappelijke kenmerken. Daarbinnen heeft ook iedereen zijn eigen identiteit die we naar voren willen brengen."

De 6 Kempense gemeenten hebben hun toeristische troeven en hun winkelaanbod nu in kaart gebracht. "Ze gaan samen bekijken wie ze willen aantrekken en hoe. De provincie gaat het coördineren", zegt Caluwé.

De campagne wordt in het najaar gelanceerd. Het plan krijgt financiële steun van de gemeenten, de provincie, Vlaanderen en Europa. 

Meest gelezen