Het sfeervak in de Gentse Ghelamco Arena voor het coronatijdperk. Hier zal de lucht niet gezuiverd worden.

AA Gent wil corona buiten de deur houden met "geniaal" luchtzuiveringssysteem

Hoe zal het nieuwe normaal eruit zien in de voetbalstadions? Het bedrijfsmodel van voetbalclubs drijft voor een groot stuk op het ontvangen van massa’s supporters en straks breekt het nieuwe voetbalseizoen aan. AA Gent pakt alvast uit met een naar eigen zeggen “geniaal” nieuw luchtzuiveringssysteem. 

Wekelijkse coronatests en oefenwedstrijden zonder publiek: de Belgische professionele voetbalploegen bereiden zich vanaf vandaag voor op een seizoensstart onder een moeilijk corona-gesternte. 

AA Gent trekt daarbij ook de kaart van de technologie, blijkt uit een aankondiging. “KAA Gent installeert als de eerste sportclub in België een volledig luchtbehandelingssysteem op basis van koudplasma bipolaire ionisatie. Een complexe naam voor een geniale technologie”, klinkt het op de website van de voetbalploeg.

De bezorgdheid om de luchtkwaliteit in en rond het stadion is te begrijpen. De Champions League-wedstrijd Atalanta-Valencia, die in februari werd gespeeld, wordt gezien als een van dé superverspreider-evenementen die de coronacrisis in Europa hebben aangewakkerd.

Geen COVID-apparaat

Wordt de lucht overal in het stadion dan gezuiverd? Nou, nee. Directeur communicatie bij AA Gent Patrick Lips preciseert dat het enkel om de binnenruimtes van het stadion gaat.

De club beweert dat de lucht in die binnenruimtes “permanent zuiver” zal zijn, maar Bert Blocken, professor bouwfysica (KU Leuven, TU Eindhoven), stipt aan dat dat toch met een korreltje zout te nemen valt. Blocken benadrukt dat hij dit specifieke systeem niet kent, maar dat er op dit moment geen enkel luchtzuiveringssysteem een rendement van 100 procent haalt.

Zeker niet in een ruimte waarin (bijvoorbeeld) ook voetbalsupporters zich bevinden die mogelijk besmet zijn met een virus, en dus voortdurend virusdeeltjes blijven uitstoten. 

AA Gent is de enige club die een stadion heeft waar zo'n systeem aan de orde is. De overige Belgische clubs hebben andere financiële prioriteiten

Peter Vandenbempt, Sporza-voetbaljournalist

“Je krijgt dus eerder een mengeling van lucht”, beaamt de producent van het systeem, Polvo-directeur Christophe Fonteyne. “Zolang er bronnen van besmetting aanwezig zijn in een ruimte, kunnen wij natuurlijk niet garanderen dat de lucht 100 procent zuiver is."

"Dit is trouwens geen COVID-apparaat," wil Fonteyne benadrukken. "Ons systeem breekt schimmels af, bacteriën, fijnstof en ook virussen. Wij zeggen dat ook aan onze klanten: ze moeten dit niet alleen zien als een investering tegen corona, maar een investering voor de langere termijn. Luchtkwaliteit zal alleen maar belangrijker worden.”

Infrastructuur

In de voetbalwereld is het alvast een primeur. Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt kan zich geen andere voetbalclub voor de geest halen, ook niet in het buitenland, die inzet op luchtzuivering in de strijd tegen het coronavirus. “En als ze er wel waren, dan hadden ze intussen wel gereageerd op de aankondiging van AA Gent, zo gaat dat. Maar zo’n bericht heb ik nog niet gezien.”

Meer supporters zal AA Gent allicht niet mogen ontvangen dankzij het nieuwe luchtzuiveringssysteem, merkt Vandenbempt op. De supporters verzamelen zich namelijk ook nog steeds in de open lucht aan het veld. Daar wordt de lucht niet gezuiverd, en zullen dezelfde afstandsregels als voor andere stadions sowieso van kracht blijven.

Volgens Vandenbempt illustreert deze investering nog maar eens dat AA Gent op het vlak van infrastructuur de nummer één van het land is. "Het is ook de enige club die een stadion heeft waar luchtzuiveringssysteem aan de orde is. Club Brugge zit in een bouwval waar ze liever vandaag dan morgen buiten willen, Anderlecht zit in een gelijkaardige situatie, en op het nieuwe stadion van Standard is het ook nog even wachten. En de overige Belgische clubs hebben andere financiële prioriteiten door de coronacrisis."

Meest gelezen