2020 Getty Images

Akkoord bereikt over vergoeding voor slachtoffers Harvey Weinstein

Vrouwen die lastiggevallen en aangerand zijn door de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, zullen binnenkort gecompenseerd kunnen worden via een fonds van 19 miljoen dollar. Dat meldt de procureur van de staat New York. Verschillende advocaten noemen het akkoord "zeer oneerlijk" en kondigen aan zich er fel tegen te verzetten.

Het akkoord werd goedgekeurd door twee rechters: de rechter die toezicht houdt op de vereffening van de Weinstein Company en een federale rechter in New York. Als het akkoord bekrachtigd wordt, komt er een einde aan de federale rechtszaak tegen Weinstein en de rechtszaak die is aangespannen in februari 2018 door de aanklager van New York tegen de voormalige Hollywood-producent. "Na alle intimidatie, bedreigingen en discriminatie, zullen deze slachtoffers eindelijk gerechtigheid zien", aldus de procureur van New York. 

Advocaten slachtoffers: "zeer oneerlijk"

De advocaten die zes van de vrouwen vertegenwoordigen die aanklachten tegen Weinstein hebben ingediend, noemen de voorgestelde deal een "volledige uitverkoop". De advocaten Douglas Wigdor en Kevin Mintzer zeiden dat de schikking "zeer oneerlijk" was tegenover hun cliënten en andere vrouwen die niet het recht zouden hebben om vorderingen tegen Weinstein en anderen voor de rechtbank in te dienen. "We zijn volkomen verbaasd dat de procureur-generaal voor dit oneerlijke en onbillijke voorstel is, en namens onze cliënten zullen we krachtig bezwaar maken bij de rechtbank", aldus Wigdor en Mintzer in een schriftelijke verklaring.

 Weinstein zit sinds een paar maanden een gevangenisstraf van 23 jaar uit voor de aanranding en verkrachting van twee vrouwen in New York. Hij moet nog voorkomen in een rechtszaak rond soortgelijke aantijgingen in Los Angeles.

Meest gelezen