Jonas Roosens

Boechout, Borsbeek en Mortsel halen slag thuis tegen Vlaams Gewest over luchthaven Deurne

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de gemeenten Boechout en Borsbeek en de stad Mortsel gelijk gegeven in een zaak tegen het Vlaamse gewest. Dat had een woord aangepast in de milieuvergunning van de luchthaven. Daardoor zou het aantal trainingsvluchten kunnen toenemen. "Ook al was dat niet de bedoeling, zo'n belangrijk document aanpassen kan je niet doen met een simpele pennentrek", zegt Koen T'Sijen (PRO Boechout & Vremde), de burgemeester van Boechout.

Het Vlaamse gewest wilde een onduidelijkheid wegwerken in de milieuvergunning van de luchthaven. Het woord "vluchten" werd vervangen door "bewegingen".  Daarnaast werd ook het aantal aangepast van 10.000 vluchten naar 18.000 bewegingen. 

"Dan gaan er alarmbellen af", zegt de Boechoutse burgemeester Koen T'Sijen. "Die milieuvergunning is dan ook een heel belangrijk document waaraan de omwonenden en de gemeenten zich vasthouden. Elke aanpassing wordt goed bestudeerd." Boechout, Mortsel en Borsbeek wilden het zekere voor het onzekere nemen: "Het is nog altijd niet duidelijk of een vlucht nu één of twee bewegingen is", zegt T'Sijen. "Het zou dus kunnen dat er minder vluchten mogelijk worden, maar het zouden er ook meer kunnen zijn."

Openbaar debat noodzakelijk

Boechout, Borsbeek en Mortsel trokken daarom naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen en kregen gelijk: "De boodschap is dat zo'n milieuvergunning heel belangrijk is. Als je er dus iets aan verandert dan moet dat met een zo groot mogelijk openbaar debat. Dan moet er duidelijk uitgelegd worden wat de bedoeling is en hoe die geïnterpreteerd moet worden. Dat kan dus niet zomaar met één pennentrek op een kabinet."

De huidige milieuvergunning blijft wel geldig. Daarin is al vastgelegd dat het aantal trainingsvluchten over de jaren heen moet afnemen. In 2010 waren er nog 23.000 toegelaten per jaar, nu nog 10.000 en vanaf 2023 nog 8.000. 

Meest gelezen