BELGA

Brandweer in Waasland bouwt eigen tunnel uit containers: “We kunnen niet altijd oefenen in echte tunnels”

De hulpverleningszone Waasland gaat zelf een tunnel bouwen om daarin te oefenen.  Zo’n brandweeroefening gebeurde tot nu toe altijd in een echte tunnel, maar dat heeft gevolgen voor het verkeer in de tunnels. “We kunnen niet elke dag een tunnel afsluiten, daarom dachten we waarom niet zelf een tunnel bouwen, dan niet met legoblokjes maar met containters”, zegt brandweercommandant Thierry Van Goethem.

De brandweer in het Waasland gaat deze maand aan de slag met kolossale legoblokjes, ze bouwen een eigen tunnel met oude zeecontainers.

Interventies oefenen

Voor de brandweer is een interventie in een tunnel geen makkelijke taak, vaak is er geen licht of is er weinig zuurstof aanwezig. Om een interventie snel en veilig af te ronden moeten de brandweerlui oefenen op zo’n tunnelinterventie. “De theorie is niet hetzelfde als de echte omgeving. We kunnen wel oefenen in echte tunnels, maar dat legt vaak beslag op de mobiliteit”, legt brandweercommandant Thierry Van Goethem uit. “In onze regio zijn dat ook allemaal snelwegtunnels. Wij kunnen niet elke dag een tunnel afsluiten om in te oefenen, dat heeft gevolgen voor het verkeer.”

Daarom dacht de brandweer in het Waasland: waarom niet zelf een tunnel bouwen? “We bouwen de tunnel niet met legoblokjes maar met zeecontainers, zo bouwen we een tunnel na op realistische grootte.” De voorbije maanden waren er een aantal incidenten in tunnels. “Vooral de Beverentunnel, Liefkenshoektunnel en Tijsmanstunnel zitten er vaak tussen. Wij hebben door die incidenten al wat dingen geleerd, maar we willen er in alle rust op kunnen trainen. Nu kunnen we een hele dag in de tunnel staan om dingen uit te proberen, zonder het verkeer te hinderen.”

(Lees verder onder de foto)

Hulpverleningszone Waasland

Hulp van haven

De hulpverleningszone Waasland is een van de weinige brandweerzones met zo’n tunnel. “Zelf hadden we dit niet kunnen doen, het is dankzij enkele partners uit de Waaslandhaven dat de tunnel er komt. Een bedrijf stelt hun grond ter beschikking, er is geen overlast voor bewoners en we krijgen ook de zeecontainers en het materiaal om die containers te bewerken”, klinkt het bij Van Goethem. “Het komt die bedrijven ook ten goede, als er morgen een incident gebeurt in de tunnel, dan zijn zij daar de dupe van.”

De bouw van de oefentunnel start in juli op de Blikken in Beveren. Vanaf september zou de oefentunnel af moeten zijn. “Tegen het najaar zullen we dan nog beter voorbereid zijn op incidenten in de tunnel, al wil dat niet zeggen dat je dan roekeloos moet rijden.”

Meest gelezen