Conner Rousseau (SP.A) stuurt inhoudelijke nota naar federale onderhandelaars en ontmoet MR-voorzitter Bouchez

SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft een inhoudelijke nota gestuurd naar de federale onderhandelaars Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Rousseau had ook vandaag een afspraak met Bouchez. De onderhandelaars proberen, onder meer met de SP.A van Rousseau, een federale regering te vormen zonder de Franstalige socialisten.

Twee weken geleden zijn de voorzitters van Open VLD, CD&V en de MR begonnen aan een nieuwe formatieronde. Die zou moeten leiden tot een federale regering met daarin Open VLD, CD&V, het CDH, de MR, de N-VA en de SP.A. Die partijen hebben samen nipt een meerderheid van 76 zetels in de Kamer.

Met die coalitie worden dus de Franstalige socialisten gewipt. Al is het nog niet helemaal uitgesloten dat ze er later toch nog bijkomen. De nota van Bouchez, Coens en Lachaert zou SP.A-voorzitter Conner Rousseau wel moeten overtuigen om zonder de PS van Paul Magnette in een federale regering te stappen.

Rousseau heeft de nota van de federale onderhandelaars niet afgewacht en heeft vanavond zelf een inhoudelijke tekst naar de onderhandelaars gestuurd. Dat kwam onze Wetstraatwatcher Pieterjan De Smedt te weten. De tekst zou gebaseerd zijn op 3 thema's: investeren in gezondheidszorg, een herwerkte fiscaliteit met meer bijdragen van grote bedrijven en een forse investering in de economie.

Rousseau had vanavond ook een ontmoeting met federaal onderhandelaar Georges-Louis Bouchez van de Franstalige liberalen. Tussen hen was wat wrevel ontstaan na verwijten op sociale media. Rousseau toonde op Instagram een foto van de ontmoeting (lees verder onder de foto):

In de komende dagen zou er dan een ontmoeting op het programma staan tussen Conner Rousseau en de drie federale onderhandelaars, ook wel "drie koningen" genoemd. Daar kan ook de nota van de onderhandelaars op tafel komen te liggen, want die zou dus klaar zijn.

Dat er een en ander beweegt is duidelijk, want ook de Franstalige christendemocraten (CDH) zouden een eigen nota klaar hebben. De SP.A en het CDH leggen zo hun eigen lat waar de drie federale onderhandelaars over moeten, willen ze een nieuwe regering vormen.

"De vraag is nu of dit een spel is om elkaar de zwarte piet door te spelen of dat het oprecht is?", vraagt Wetstraatwatcher Pieterjan De Smedt zich af. "De komende dagen zal het duidelijk worden en dan is het afwachten waar dit eindigt."

Bekijk hier het gesprek met Wetstraatwatcher Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen