Stéphane Ferrer Yulianti / Hans Lucas

We kunnen weer naar de bioscoop: maar hoe, wat kunnen we zien en tot wanneer? Filmward legt het uit

Drie en een halve maand zijn de Belgische bioscopen dicht gebleven. Vandaag, 1 juli, gaan de cinema’s weer open, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. Maar de sector is zwaar getroffen, door al die maanden van inkomensverlies. Hij kan ook niet rekenen op een stormloop naar de filmhuizen want het “nieuwe” aanbod vanaf vandaag bestaat vooral uit hernemingen, aangevuld met enkele niet zo evidente cinefiele titels. Een overzicht.

HOE kunnen we gaan kijken?

Alle filmhuizen, dus zowel het grote complex als de kleine dorpsbioscoop, moeten zorgen voor "gegarandeerde afstand". Voldoende eenrichtingsverkeer dus in de inkomhal, en op weg naar de zaal. In die zalen mag maximaal 200 man plaatsnemen. Je kan samenzitten met je eigen bubbel, maar daarvoor en daarachter wordt telkens een rij vrijgelaten, errond enkele zetels tot aan de volgende bubbel.

Let op: tickets mogen niet meer fysiek aan de kassa verkocht worden, zelfs niet aan die automaten die je massaal in de hal van een Kinepolis ziet staan. Online reserveren is dus de boodschap. Wie dat vergeet, kan in de cinema nog snel via de app of website zijn of haar ticket kopen.

Bekijk hier de live met filmexpert Ward Verrijcken uit "Het Journaal" van 13 uur over social distancing in Cinema Lumière Brugge en lees eronder verder: 

Videospeler inladen...

WAT kunnen we zien?

De volwaardig nieuwe films vinden we vooral terug op de affiches van het zogenoemde arthouse-circuit. Dan hebben we het over cinefiele titels als het Zuid-Amerikaanse "Monos" (die in oktober in de prijzen viel op Film Fest Gent), de documentaire "Marianne & Leonard" over de muze van Leonard Cohen, de zwart-wit-versie van Oscarwinnaar "Parasite" en de digitaal gerestaureerde Tarkovsky-klassieker "De spiegel".

Bekijk hier de trailer van Oscarwinnaar "Parasite" en lees eronder verder:

In de grote complexen is het aanbod nieuwe films, zoals de tienerprent "I still believe" en het teleurstellende "Escape from Pretoria", eerder beperkt. Bij Kinepolis, bijvoorbeeld, zetten ze vooral in op hernemingen. In de eerste plaats publiekstrekkers die nog speelden toen de lockdown inging, zoals actieknaller "Bad boys for life", #MeToo-thriller "The invisible man", Pixar-hit "Onward" en het moderne meesterwerk "Little women". Maar daar staan ook oudere blockbusters geprogrammeerd de komende weken, zoals "La la land", "Inception" en zelfs vier "Harry Potter"-afleveringen.

Bekijk hier de trailer van "Little Women" en lees eronder verder: 

Op de eerste nieuwe blockbuster is het nog zes weken wachten: pas midden augustus komt actiespektakel "Tenet" uit, de nieuwe film van Christopher Nolan. Een megaproductie die 200 miljoen dollar heeft gekost en die wereldwijd veel volk moét lokken: "Tenet" is de film die moet bewijzen dat de bioscoopbeleving, nadat iedereen maandenlang gestreamd heeft, niet dood is.

Bekijk hier de trailer van Christopher Nolans nieuwe film "Tenet" en lees eronder verder:

TOT WANNEER gaan we kunnen kijken?

Dat is, net zoals voor veel sectoren, dé grote vraag. Want een tweede golf van corona, die tot een nieuwe sluiting van de cinema’s zou leiden, kan de filmwereld in een nog veel grotere crisis storten. Dat is een potentiële ramp voor kleine, onafhankelijke bioscopen, die hun omzet moeten halen uit slechts 2 of 3 zalen, en voor wie wel degelijk een faillissement dreigt.

In het tweede kwartaal van 2020 hebben bioscoopuitbaters niets verdiend. Voor een grote groep als Kinepolis betekent dat een inkomverlies van zo’n 50 miljoen euro. Daar zijn ze "voorzichtig optimistisch" over de nabije toekomst: er zijn een dikke 10.000 tickets in voorverkoop besteld, de eerstkomende week althans gaat er wel degelijk flink wat volk komen kijken.

Interessant, en zelfs een beetje angstaanjagend, wordt vooral de rest van de zomer: gaan de Belgische filmfans tevreden blijven met dat dieet van "oudere" titels? Duimen dat het enkele weken blijft regenen, zo redeneert de hele sector wellicht.

Meest gelezen