"Alles komt goed": extra nummer van kindertijdschrift Zonneland om corona-angst te verhelpen

De lockdown was een heftige periode, voor iedereen, maar zeker ook voor kinderen. Uitgeverij Averbode heeft een speciale editie van het tijdschrift Zonneland uitgewerkt om angstgevoelens bij kinderen aan te pakken.  Kinderpsychologe Katelijne Van Lommel werkte eraan mee.

De vragen en angstgegevoelens die zijn ontstaan door de coronacrisis zijn een reëel probleem. Hulplijnen voor kinderen en jongeren zoals die van AWEL en JAC krijgen veel oproepen binnen, en ook de centra voor leerlingenbegeleiding moesten meer tussenbeide komen in moeilijke thuissituaties of bij jongeren die met angststoornissen zitten.

Kinderpsychologe Katelijne Van Lommel zegt in Start Je Dag op Radio 2 Limburg dat het belangrijk is dat die negatieve gevoelens en de vragen die er nog zijn bij kinderen snel aangepakt worden. “Jongeren en kinderen heb nood aan sociale contacten, die zijn een hele tijd weggevallen. Ze zagen in die periode ook de stress en onzekerheid bij hun eigen ouders. Die onzekerheid mag niet blijven hangen. We willen dat kinderen met een goed gevoel aan de zomervakantie kunnen beginnen.”

Alles komt goed

De titel van het extra Zonnelandtijdschrift is niet toevallig “Alles komt goed”. Volgens uitgever Averbode blijkt uit gesprekken met experts dat jongeren nood hebben aan positieve verhalen en perspectief. De titel van het boekje is meteen ook de belangrijkste boodschap. Dat doen de auteurs door de klemtoon te leggen op creativiteit in plaats van de beperkingen die er zijn door corona. Het boekje mikt op kinderen en tieners van negen tot dertien jaar, kost 5 euro en is te verkrijgen bij uitgeverij Averbode. 

©Joost Joossen

Meest gelezen