Dakconstructie van Expo 58 herrijst in tuin in Nieuwerkerken: "Ik heb ze gered van het oud ijzer" 

Ingenieur Phil Melard is een hal aan het bouwen in zijn tuin in Nieuwerkerken met stalen spanten van Expo 58. De dakconstructie heeft hij op een werf op de kop kunnen tikken. Elk jaar in september organiseert hij een gratis festival "In de Nof" en daar kan hij de spanten van de wereldtentoonstelling goed gebruiken om een podium in te bouwen. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangt de Limburger uit deze zomer? Wat houdt hem bezig? 

Phil bouwt een hal met die unieke spanten van de Wereldexpo in Brussel. “Ik zag de constructie liggen bij een leegstaande bandencentrale in Sint-Truiden", zegt Phil Melard. "Ik vroeg wat ermee zou gebeuren en ze vertelden mij dat ze voor het oud ijzer bestemd waren.” Dat wilde Melard niet laten gebeuren en hij kreeg ze mee.

Ik ben toch verrast hoe groot ze zijn. Elke spant weegt 800 kg
Phil Melard

“Ze hebben meer dan een jaar in de tuin gelegen. Nu ik ze heb gemonteerd, ben ik toch verrast over hoe groot ze zijn”, lacht Melard. “Het zijn natuurlijk serieuze dingen. Ze wegen bijna een ton per spant, zo’n 800 kilo.” Dat is voor een stabiliteitsingenieur natuurlijk speelgoed. “Voor mij is het een beetje zoals Walibi. Ik ben altijd wel bezig met knutselen en dingen te bedenken. Zo heb ik nog een partij oude kasteeldeuren waarvan ik nog niet zeker weet wat ik ermee moet.”  

Samenwerking met Pukkelpop

Het is dit jaar de 8e editie van het gratis festival dat Phil in 2010 gestart is om een vriend aan een extra optreden te helpen. “Ik kende ook iemand met een frietkraam en we hadden een toog gezet. Een klein festivalletje voor de pret dus. Sinds de derde editie hebben we dan een vzw opgericht om het toch wat professioneler aan te pakken.” Er speelden al enkele grote namen zoals Brutus en de drummer van Hooverphonic. Maar Melard wil ook de lokale ziel bewaren. Zo komen dit jaar ook enkele studenten van de muziekacademie spelen.

Phil wordt als stabiliteitsingenieur soms ook ingeschakeld door Pukkelpop om berekeningen te maken voor versieringen. “Zo stuurde ik al eens berekeningen door vanuit Kroatië waar ik toen op vakantie was. De grote tenten zijn voor gespecialiseerde firma’s. Voor de zotte dingen bellen ze naar mij”, lacht hij. 

Pukkelpop belt voor de zotste dingen naar mij. Ik bereken de stabiliteit van constructies op het terrein

Op dit moment geldt een limiet voor 400 mensen bij evenementen die buiten plaatsvinden. Dat is ook ongeveer waar het festival op mikt. “Er komen mensen van zowat alle leeftijden en ook gezinnen. Maar veel mensen blijven niet de hele avond, er is wel wat verloop. Dus het zal geen probleem zijn om de maatregelen te respecteren en het toch erg gezellig te maken”, besluit Melard. 

Meest gelezen