Regi Schmidt

Foorkramers mogen weer de baan op: "Iedereen was verrast door het nieuws"

Het was verrassend nieuws dat er weer kermissen mogen georganiseerd worden vanaf vandaag. De sector ging ervanuit dat dit pas op 1 augustus kon. Ook de gemeentes en steden zijn verrast en proberen zo snel mogelijk alles in orde te krijgen om de foorkramers weer te verwelkomen.

Regi Schmidt uit Blankenberge staat al 46 jaar op de kermis. Hij is de trotse eigenaar van een eendjeskraam. Hij vernam het nieuws 3 dagen geleden via één van de kermisbonden. Hij is ervan overtuigd dat de foorkramers in een mum van tijd weer kunnen uitrukken: “Als je mij belt kan ik na 2 uur al vertrekken. En dat zal voor iedereen zo zijn.” Ook Steve Severeyns uit Hasselt staat te springen om zijn attractie opnieuw van stal te halen. "Mijn laatste kermis is geleden van november 2019. We wachten hier al heel lang op."

Maar ook de gemeentes en steden waren verrast door het nieuws. Zij proberen alles zo snel mogelijk te regelen. “Alle gemeentes zijn positief en willen ons echt verwelkomen”, zegt Schmidt.

Toch zomerkermis in Ingelmunster

Ondertussen heeft de gemeente Ingelmunster laten weten dat ze hun kermis van 18, 19 en 20 juli, die eerst niet ging doorgaan, nu wél weer zullen organiseren. “Wel op een veilige manier natuurlijk”, zegt burgemeester Kurt Windels. “Nu is het in juli een kleine kermis met een beperkt aantal attracties. In september zal het een grotere zijn. We hebben een groot marktplein, dus zijn we ervan overtuigd dat we het veilig kunnen organiseren. We overwegen om een parcours aan te maken, met een ingang en uitgang.”

Verder gelden voor kermissen dezelfde maatregelen als in de winkel of op een markt. “Aan de inkom wordt handgel voorzien”, vertelt Severeyns. “Op de attracties mag maar een maximaal aantal mensen, dus dat moeten we tellen. We verspreiden de bezoekers ook. Attractie-uitbaters dragen ook allemaal een mondmasker. Op die manier kunnen kermissen op een veilige manier doorgaan.”

Afkicken

Voor foorkramer Schmidt was het afkicken tijdens de lockdown, hij kijkt er dus enorm naar uit: “Wij zijn het niet gewoon om in het weekend thuis te zitten. Dat sociaal contact heb ik hard gemist. Ik doe dit ook al zo lang.”

Het inkomstenverlies zal Schmidt nog net overleven. “We hebben maar een heel klein beetje reserve. De lockdown kwam slecht uit: foorkramers sparen in de zomer om de werkloze winter te overbruggen. De onverwachte maand juli zal dus deugd doen”, besluit Schmidt. Dat beaamt Severeyns. "Dit jaar viel het carnavalsweekend in het water door slechte weersomstandigheden, en een week later zijn alle kermissen afgelast wegens corona."

Meest gelezen