Gepassioneerd zwemmer André Joos ontzettend blij dat hij weer naar "zijn" zwembad Wezenberg kan

Antwerpenaar André Joos is 81 en is al van zijn 13 jaar een gepassioneerd zwemmer.  Sinds de opening in 1973 komt hij zo goed als elke dag naar het olympisch zwembad in Antwerpen. Toen we hem vanmorgen belden in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen stond zijn zwemtas al klaar en kon hij amper wachten om het water weer in te duiken. 

André Joos komt zo goed als elke dag in het Olympisch zwemcentrum Wezenberg, al sinds de opening in 1973.  "Zwemmen is een passie voor mij en 't was de eerste keer in 68 jaar dat ik drie maanden niet kon zwemmen. Dat was echt wel heel zwaar voor mij", zegt hij. "Ik heb wel meteen alternatieve manieren gezocht om sportief bezig te blijven", voegt André er meteen aan toe. "'s Morgens in de vroegte deed ik elke dag een wandeling van een uur en aan een bank deed ik dan oefeningen om mijn fysieke conditie te onderhouden."

Zwemmen is de beste sport voor de gewrichten, zeker als ge al wat ouder wordt, want ge wordt gedragen door het water

Als hij kon, zou André Joos iedereen aan het zwemmen willen krijgen. "Vanaf je 60 worden de spieren al wat strammer en de gewrichten zwaar. In het water heb je daar geen last van omdat je maar 30% van je gewicht weegt. Als je mij ziet wandelen, zie je dat ik een tachtiger ben. Als je mij ziet wandelen, niet."

Euforisch

André heeft reikhalzend uitgekeken naar de dag waarop de zwembaden weer open mogen. Hij voelt zich naar eigen zeggen "euforistisch".
Hij vindt het wel jammer dat hij door de coronacrisis een stuk van zijn conditie is kwijtgespeeld en dus weer zal moeten opbouwen om een goeie tijd te zwemmen. "Ik doe niet zomaar een zwemmeke, mijn chronometer moet een goeie tijd aangeven voor mijn leeftijdscategorie. Noem mij maar een specialleke", lacht hij nog.

Als je zelf wil gaan zwemmen in Olympisch zwemcentrum Wezenberg moet je vooraf reserveren omdat het aantal mensen per zwembeurt beperkt is. Je vindt alle praktische info op een link van de Stad Antwerpen.

Meest gelezen