Wie aan zee woont, piekert minder tijdens coronacrisis: "Kust is extra buffer tegen negatieve gevoelens"

Wie aan zee of in de buurt van de zee woont, heeft tijdens de lockdown minder gepiekerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de universiteit van Gent en KU Leuven. "De zee en het strand vormen een extra buffer tegen negatieve gevoelens", zegt Jan Seys van het VLIZ.

Het Vlaams Instituut voor de Zee heeft, in samenwerking met de universiteiten van Gent en Leuven, tijdens de piek van de coronacrisis een bevraging gedaan. Daaruit blijkt dat kustbewoners veel minder gepiekerd hebben en dat ze ook minder stress hadden en zich minder verveelden ten opzichte van mensen in het binnenland.

"Kustbewoners hebben tijdens de lockdown slechts 35 procent meer gepiekerd", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Niet-kustbewoners hebben 49 procent meer gepiekerd. Mensen die niet aan zee of in de buurt van de zee wonen, hebben zich ook meer verveeld ten opzichte van kustbewoners. De zee en het strand hebben een positief effect op het gemoed van de bewoners. De kust vormt een extra buffer tegen negatieve gevoelens."

De onderzoekers benadrukken wel dat er verder onderzoek en een diepere analyse nodig is om achterliggende oorzaken concreet te bepalen.

Meest gelezen