Toeristenbootjes aan de Graslei in Gent.
LECLERCQ Olivier / hemis.fr

Liveblog: België houdt grenzen tot en met 7 juli gesloten voor toeristen uit 14 "veilige landen" en China

Toeristen uit de lijst van 14 landen (en China) waarvan de Europese Unie gisteren heeft gezegd dat EU-lidstaten ze vanaf vandaag weer mogen toelaten, zijn nog niet welkom in België. Ons land houdt de grenzen voor hen nog tot en met 7 juli dicht, zo meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR). Volg hier de belangrijkste updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Onze grenzen gaan nog niet open voor toeristen uit 14 "veilige landen" en China

De Belgische grenzen gaan deze week nog niet open voor toeristen uit de vijftien landen die volgens een Europese aanbeveling opnieuw naar de Europese Unie mogen reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin woensdag aangegeven. De voorbereiding duurt minstens tot 7 juli.

België en de andere lidstaten waren het dinsdag eens geraakt over een lijst van vijftien landen wier inwoners vanaf 1 juli opnieuw niet-essentiële reizen naar de Europese Unie mogen maken. Het gaat om Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Montenegro, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China, op voorwaarde dat dat land ook Europese toeristen toelaat.

Lees meer in dit artikel:

Wereldgezondheidsorganisatie: "Elke dag lopen nu 160.000 mensen het coronavirus op"

Sinds een week lopen over de hele wereld dagelijks meer dan 160.000 mensen het nieuwe coronavirus op, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt.

"Sinds een week zijn er elke dag meer dan 160.000 nieuwe besmettingsgevallen. Zestig procent van alle opgetekende gevallen van COVID-19 zijn de vorige maand gesignaleerd", zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO tijdens een onlinepersconferentie.

Sinds China eind december officieel het opduiken van de longziekte heeft gemeld, heeft ze aan meer dan 511.000 mensen het leven gekost. Er raakten meer dan 10,5 miljoen mensen besmet van wie minstens 5,3 miljoen als genezen gelden.

"We zullen nooit nalaten te zeggen dat de enige manier om uit die pandemie te raken een globale aanpak is", zei Tedros. Hij deed nog eens een oproep algemene regels zoals social distancing en het dragen van een mondmasker als het nodig is, te eerbiedigen. Landen die de "globale aanpak" hebben toegepast zijn erin geslaagd de verspreiding van het virus te onderbreken.

"Een van de lessen van de pandemie is dat, wat de situatie in een land ook is, een ommekeer mogelijk is", aldus de topman van de WHO. Hij gaf daarbij het voorbeeld aan van Italië en Spanje.

Al meer dan 3 miljoen teleconsultaties door artsen

In de eerste fase van de coronacrisis hebben artsen in totaal meer dan 3 miljoen telefonische adviezen gegeven. Dat meldt het Riziv, het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Door de coronapandemie schakelden de artsen vaak over op teleconsultaties. Daarvoor was er een kader om zorg te verlenen zonder fysiek contact met de patiënt. De ziekteverzekering geeft nu de eerste cijfers. Het gaat om de telefonische adviezen tussen 14 maart en 31 mei.

In die periode gaven 18.906 artsen telefonisch advies over zorgcontinuïteit, bijvoorbeeld bij chronische ziekten, goed voor meer dan 3 miljoen telefonische adviezen (3.028.501). In negen op de tien gevallen voerden huisartsen en stagiairs huisartsengeneeskunde de consult uit. Ruim 1,4 miljoen teleconsultaties vonden plaats in Vlaanderen.

Bovendien gaven in die periode meer dan 10.000 artsen meer dan 656.000 telefonische adviezen over de triage van mogelijke COVID-19-patiënten in heel België. De wachtposten registreerden tot slot in heel het land ongeveer 28.700 telefonische adviezen voor de triage van mogelijke COVID-19-patiënten. Het Riziv stipt nog aan dat de cijfers hoogstwaarschijnlijk een onderschatting zijn.

Schip in quarantaine in Antwerpse haven vertrekt donderdagochtend

De Minerva Oceania, het schip dat in quarantaine lag na een corona-uitbraak aan boord, zal donderdagochtend de Antwerpse haven verlaten. Dat schrijft transportmagazine Flows en wordt bevestigd door het Antwerpse Havenbedrijf. Het schip werd volledig gedesinfecteerd en er kwam een nieuwe bemanning aan boord.

De Minerva Oceania meerde op 19 juni aan in de haven. Enkele dagen later bleken 15 van de 26 bemanningsleden besmet. Ook de rivierloods die aan boord was gekomen om het schip naar Antwerpen te brengen, bleek later besmet. Daarop werd het schip in quarantaine gezet in het Leopolddok en gingen de bemanningsleden in quarantaine in hotels. Twee bemanningsleden moesten verzorging krijgen in het ziekenhuis.

Ondertussen is het schip volledig gedesinfecteerd, meldt het Antwerpse Havenbedrijf woensdag. Er is ook een volledig nieuwe bemanning aan boord gekomen die negatief heeft getest op COVID-19. Bij de afvaart donderdagochtend zal het schip ook bemand worden door loodsen.

Nieuw vluchtschema van Brussels Airlines gooit roet in het eten

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines kreeg gisteren en vandaag tienduizenden telefoontjes van reizigers van wie de vlucht plots geannuleerd of verplaatst was. Het gaat om vluchten voor september en oktober die maanden geleden waren vastgelegd, vóór de coronacrisis. Maar deze week kwam er een nieuw vluchtschema, dat verschilde van het oorspronkelijke, en dus moesten alle vluchten worden geannuleerd.

Lees meer in dit artikel:

Vrije beroepen krijgen afwijking beroepsgeheim om mee te werken aan contactonderzoek

Vrije beroepen mogen bij een eventuele besmetting van COVID-19 in het kader van het contactonderzoek toch melden wie ze in de voorgaande periode hebben ontmoet. Dat blijkt uit een koninklijk besluit van 29 juni, het komt er op vraag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De Federatie Vrije Beroepen reageert tevreden. "We hebben zelf op deze afwijking op het beroepsgeheim aangedrongen, in samenspraak met de betrokken sectoren", zegt Anton Smagghe, secretaris-generaal.

Concreet mogen vrije beroepers in het kader van het contactonderzoek voortaan wel de identiteit prijsgeven van de cliënten of patiënten met wie ze in aanraking kwamen, maar zonder daarbij in te gaan op de inhoud van de ontmoeting. "Onze leden zijn doorgaans heel geëngageerd en willen wel meewerken aan het contactonderzoek, maar vanzelfsprekend enkel op voorwaarde dat ze hun beroepsgeheim daarmee niet in het gedrang brengen", aldus nog Anton Smagghe van de Federatie. "Het nieuwe KB lost dit nu op."

Vrije beroepers zoals artsen, advocaten en notarissen kunnen een cruciale rol spelen bij het contactonderzoek. "Dankzij dit KB kunnen zij hun belangrijke rol in dit verband nu ten volle opnemen, zonder het vertrouwelijk karakter van hun beroep in gevaar te brengen", besluit Marieke Wyckaert, zelf advocate en voorzitter van de Federatie. De federatie roept nu vrije beroepers op om voluit hun medewerking te verlenen aan het contactonderzoek.

"De minister heeft erop aangedrongen om een juridische context te creëren voor deze beroepen, zodat zijn niet aansprakelijk kunnen zijn voor het schenden van hun beroepsgeheim in verband met het contactonderzoek", bevestigt Sieghild Lacoere, woordvoerster van federaal minister van Justitie Koen Geens.

Zowel meer beleggingen als meer sparen bij KBC

Grootbank KBC heeft tijdens de coronamaanden een toenemende aandacht opgemerkt voor beleggen. Tegelijkertijd nam ook het bedrag op de spaarrekeningen verder toe.

Van januari tot en met mei werden bij KBC zowat 26.000 "beleggen met je wisselgeld"-plannen afgesloten en meer dan 30.000 beleggingsplannen. Dat zijn er evenveel als in heel 2019, aldus de bank. Bijna de helft van de nieuwe beleggingen is overigens duurzaam.

Het aantal beurstransacties lag tijdens de eerste jaarhelft drie keer hoger dan in de eerste helft van 2019. "Het totale aantal beurstransacties tot nog toe in 2020 ligt nu al hoger dan over heel het beursjaar 2019", klinkt het in een persbericht.

Tegelijkertijd bleef het traditionele spaarboekje een vaste waarde. Eind juni stond er bij KBC en de Franstalige tak CBC 48,01 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen. Dat was 2,2 miljard of 4,8 procent meer dan eind 2019.

New York stelt heropening restaurants uit

De burgemeester van New York heeft het "uitstel" aangekondigd van de heropening van restaurants. Die hadden normaal op 6 juli de deuren opnieuw mogen openen, maar de stad is bezorgd over het heropleven van de pandemie in veel Amerikaanse regio's.

"Dit is niet het moment om uit eten te gaan", zei burgemeester Bill de Blasio tijdens een persbriefing. "We kijken naar wat er in andere delen van het land gebeurt (...) en we zijn allemaal bang dat eten in een restaurant een probleem is geworden."

De Blasio gaf geen nieuwe mogelijke datum voor de hervatting van dit belangrijke aspect van leven en toerisme in de Amerikaanse economische hoofdstad. Broadway-theaters gaan pas in januari 2021 weer open.

"Het is niet voor altijd een regel, het is een uitstel", zei hij. "We moeten wachten tot we het bewijs hebben dat we het veilig kunnen doen."

Door crisis 30 procent minder nieuwe auto's ingeschreven in eerste jaarhelft

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 30,24 procent minder nieuwe personenwagens ingeschreven dan tijdens de eerste helft van 2019. "Deze terugval is volledig toe te schrijven aan de COVID-19-crisis", zegt sectororganisatie Febiac woensdag. De terugval zal volgens de organisatie slechts heel gedeeltelijk worden gecompenseerd in de tweede helft van het jaar.

Van januari tot en met juni dit jaar werden 216.605 personenwagens ingeschreven, tegen 310.488 in dezelfde periode in 2019. Het gaat om een daling van 30,24 procent. In juni werden 49.141 personenwagens ingeschreven, of 1,81 procent minder dan juni vorig jaar, toen dat er 50.044 waren.

Meest gelezen