Ethiopië

Minstens 50 doden in Ethiopië bij protesten na moord op populaire zanger

In Ethiopië, in de regio Oromiya, zijn minstens vijftig mensen om het leven gekomen tijdens onlusten omwille van de moord op de populaire zanger Hachalu Hundessa. Dat heeft een woordvoerder van de regionale overheid gemeld. De zanger was vooral gekend voor zijn protestliederen. 

In de hoofdstad Addis Abeba, maar ook in kleinere steden en dorpen kwamen er duizenden mensen op straat om te protesteren. Tijdens deze protesten zijn zowel demonstranten als leden van de veiligheidstroepen om het leven gekomen. Er werden ook verschillende gebouwen in brand gestoken. “We waren niet voorbereid op deze onlusten”, zei de regionale woordvoerder nog.

De moord op de populaire protestzanger Hachalu Hundessa heeft de etnische verhoudingen in het land op scherp gezet. De 34-jarige zanger zou maandagnacht vermoord zijn, volgens de politie.  De zanger zou al eerder doodsbedreigingen ontvangen hebben, maar het is niet duidelijk wie achter de moord zit. De politie onderzoekt de zaak.

(Lees verder onder tweet)

De ochtend na de moord braken de onlusten uit. Hundessa behoorde tot de etnische Oromo-groep. De woede onder deze groep is groot. Duizenden fans trokken naar het ziekenhuis waar de zanger lag. Hij was voor hen de stem van hun generatie die protesteerde tegen jarenlange onderdrukking door de machthebbers.

Hundessa kwam in zijn nummers vaak op voor de rechten van deze etnische groepering. Zijn muziek werd gebruikt tijdens de periode van anti-regeringsprotesten die hadden geleid tot de val van de vorige regering en het aantreden van huidig premier Abiy Ahmed in 2018.

Hundessa zal later deze week in zijn thuisstad Ambo begraven worden.

Ethiopië

Meest gelezen