Jelle Jansegers

MIVB-rit kan je voortaan betalen met bankkaart of smartphone

Occasionele reizigers en toeristen die niet over een MOBIB-kaart beschikken kunnen vanaf nu hun rit op het MIVB-net in Brussel contactloos betalen met hun bankkaart of smartphone. Dat is een gemakkelijke en snelle betaalwijze om op het net te reizen.

Om een bus, tram of metro van de MIVB te nemen moest je tot op vandaag een MOBIB-kaart op zak hebben. Wie maar af en toe het openbaar vervoer in Brussel neemt, kon ook een papieren ticket aanschaffen. Maar vanaf nu kunnen gelegenheidsreizigers en toeristen veel sneller een eenvoudiger betalen via bankkaart of smartphone. Daarvoor zijn nieuwe valideringstoestellen geïnstalleerd op het hele net. Na een eerste grote test begin dit jaar is het systeem vandaag beschikbaar voor alle reizigers.

Hoe werkt het?

De reiziger hoeft alleen maar zijn of haar bankkaart, uitgerust met de technologie voor contactloos betalen, of smartphone of smartwatch voor het juiste valideringstoestel te houden. Zoals voor alle andere vervoerbewijzen kan de reiziger, zodra dat gevalideerd is, vrij op het net reizen gedurende 1 uur. Bij elke overstap moet de reiziger valideren, zoals dat ook bij andere betaalwijzen het geval is.

Radio 2

Prijs

De kostprijs voor een rit via contactloos betalen bedraagt 2,10 euro, dat is hetzelfde tarief als een rit via een MOBIB-kaart. Een reiziger zal maximum 7,50 euro per dag betalen, dat is het dagtarief van MOBIB, zelfs als je meer dan 4 keer een ticket valideert op dezelfde dag.

Controle

De controleurs van de MIVB hebben een speciaal controletoestel voor bankkaarten/ smartphone/smartwatch op zak. De bankgegevens die worden gebruikt om ritten mee te betalen zijn beveiligd en de MIVB heeft dus uiteraard geen toegang tot de details van de bankrekening. Alle gegevens zijn beveiligd en beschermd.

Door de makkelijke en snelle betaalwijze aan te bieden, biedt de MIVB tegelijkertijd een milieuvriendelijk alternatief aan voor de papieren tickets.

Meest gelezen