Videospeler inladen...

Vlaams Parlement keurt resolutie nieuwe beheersovereenkomst VRT goed, VRT moet zich "terughoudend" opstellen

De VRT moet een "terughoudende" houding aannemen op de advertentiemarkt en tegenover de vedettecultus van VRT-medewerkers en schermgezichten. Dat staat in een resolutie van de Vlaamse meerderheidspartijen in aanloop naar een nieuwe beheersovereenkomst met de openbare omroep. De resolutie is goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie. Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) klaagt aan dat de Mediacommisssie van het Vlaams Parlement buitenspel werd gezet en heeft ook vragen bij de inhoud van de resolutie.

De inhoud van de resolutie is niet echt verrassend, want die ligt in het verlengde van wat al in het Vlaams regeerakkoord en in de beleidsnota van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) staat: de VRT moet vedettecultus afremmen, mag niet opbieden voor populaire schermgezichten of bij sportevenementen, moet bijdragen aan de Vlaamse identiteit en moet aandacht blijven hebben voor Nederlandstalige muziek en het gebruik van de standaardtaal. Daarnaast moet de VRT meewerken aan een Vlaamse Netflix, een digitaal platform met de focus op Vlaamse content.

Mijn commissie is volledig buitenspel gezet

Elisabeth Meuleman (Groen), voorzitter Mediacommissie Vlaams Parlement

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen), voorzitter van de Mediacommissie van het Vlaams Parlement, is het niet eens met de manier waarop de meerderheidspartijen te werk gaan. "Die resolutie komt verrassend meteen in de plenaire vergadering, terwijl wij wekenlang hoorzittingen hebben gehouden met stakeholders, mensen uit het veld en professoren om een sterke resolutie te maken", zegt ze in "Villa Politica". "We hadden daarover graag een grondig debat in de commissie over gehad, maar mijn commissie is volledig buitenspel gezet."

Meuleman vermoedt dat de meerderheidspartijen willen vermijden dat het tot een grondige bespreking komt van een aantal compromissen die in de schoot van de regering zijn bereikt. "Ze willen dit snel erdoor krijgen om de discussie in de kiem te smoren."

Wij hebben het gevoel dat de VRT wordt klein gehouden

Elisabeth Meuleman (Groen), voorzitter Mediacommissie Vlaams Parlement

Meuleman is het ook niet eens met de inhoud van de resolutie. "Wij hebben het gevoel dat de VRT wordt klein gehouden", zegt ze. "Dit is ten nadele van een sterke VRT, waarvan we gezien hebben dat die tijdens de coronacrisis voor heel veel mensen een baken van vertrouwen was."

Ze vreest ook dat de VRT zal worden gebruikt om de Vlaamse canon te verspreiden. "Dat is de eerste keer dat de overheid zich zo moeit met de inhoud van de VRT." Meulemans vreest voor een te "sterke Vlaams-nationalistische stempel".

Ze kondigt verzet van haar partij tegen de plannen van de meerderheid aan en wil met Groen een eigen resolutie indienen met totaal andere klemtonen: een betere financiering van de VRT, zonder "canonisering", meer aandacht voor de strijd tegen fake news. "Maar er zal allicht weinig debat zijn en dat is spijtig", aldus Meuleman.

Bekijk hieronder het gesprek met Elisabeth Meuleman in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen