Videospeler inladen...

Al meteen arrestaties op basis van nieuwe veiligheidswet in Hongkong op verjaardag overdracht aan China

De politie in Hongkong heeft al meteen na de afkondiging van de nieuwe nationale veiligheidswet verschillende mensen opgepakt. Onder hen een betoger met een spandoek waarop de onafhankelijkheid geëist werd. En dat op de verjaardag van de overdracht, want vandaag is het 23 jaar geleden dat Hongkong door de Britten aan China werd overgedragen.

De verjaardag van de overdracht aan China bracht vandaag heel wat betogers op straat. De jaarlijkse prodemocratiebetoging op de verjaardag was nochtans verboden door de overheid, voor de eerste keer, met als reden het verbod op samenscholingen wegens de coronapandemie. De politie van Hongkong gebruikte pepperspray om de betogers uiteen de drijven. Gisteravond werd de nieuwe nationale veiligheidswet van kracht en die werd vandaag al meteen toegepast. Meer dan 100 mensen werden al opgepakt, een tiental onder hen wegens schendingen van de nieuwe wet.

Onder hen een man die een vlag droeg met de tekst "Hong Kong Independence" (onafhankelijkheid Hongkong). De man had ook een T-shirt aan met de tekst "Free Hong Kong". Hij had de bedenkelijke eer om als eerste opgepakt te worden. De politie maakte de arrestatie zelf bekend via Twitter (zie onder). Naar eigen zeggen had de politie een groepje betogers al herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze volgens de nieuwe nationale veiligheidswet konden worden opgepakt. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Die nieuwe wet staat toe dat anti-Chinese activiteiten zwaar worden bestraft. Wie wordt gearresteerd, zou in China zelf worden berecht. Maandenlang zijn prodemocratiebetogers op straat gekomen om de wet aan te vechten. Ook vanuit het Westen kwam er veel kritiek. 

"Eén land, één systeem"

De wet komt op een delicaat moment, met dus de herdenking van de overdracht. Vandaag 23 jaar geleden werd de voormalige Britse kolonie aan China overgedragen. Hongkong kreeg toen voor 50 jaar een vorm van zelfbestuur. De herdenking gebeurde met een plechtigheid waarbij de twee vlaggen werden gehesen, de vlag van Hongkong en die van China. (zie foto onderaan) De pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, brak daar een lans voor de nieuwe veiligheidswet. "Deze beslissing was nodig en op tijd om de stabiliteit van Hongkong te garanderen."

Maar al tijdens de plechtigheid werd er betoogd. Een demonstrant zei dat China steeds meer de touwtjes in handen neemt. "Er werd altijd gezegd: "één land, twee systemen". Sinds gisteravond is het "één land, één systeem"."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dreigt met wraakacties tegen China. Hij zegt dat de Hongkongers 50 jaar vrijheid was beloofd, maar dat het er maar 23 zijn geworden."

China zelf reageert verbolgen. Het roept andere landen op om zich niet in te mengen met de binnenlandse politiek. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen