Radio 2

Nog steeds veel mensen op wachtlijst sociale woningen

Er zijn nog steeds veel mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers die de partij Groen opvroeg. Eind 2019 waren dat in Limburg iets meer dan 18.000 mensen. Een lichte daling vergeleken met het jaar ervoor, maar heel wat meer dan in 2011.

"Het cijfer is de laatste jaren alleen maar gestegen", zegt Johan Danen (Groen). "Vorig jaar was het wel iets hoger, maar het blijft heel erg hoog en het daalt nauwelijks." Ook de wachtduur neemt toe. "Voor Limburg is de wachttijd nu 1.600 dagen en dat is heel erg lang als je op een sociale woning moet wachten."

Mensen die recht hebben op een sociale woning kunnen we beter ondersteunen

Johan Danen (Groen)

"We begrijpen dat je niet van vandaag op morgen duizenden sociale woningen kan bijbouwen, maar je kan mensen die recht hebben op een sociale woning wel beter ondersteunen." En dat kan volgens Groen door de huurpremie sneller uit te keren. Mensen die recht hebben op een sociale woning, maar nog een tijdlang op de private markt moeten huren, krijgen nu na vier jaar een huurpremie.

Huurpremies gestegen

Over die huurpremies heeft de partij Open VLD dan weer een vraag gesteld aan minister Matthias Diependaele. Uit zijn antwoord blijkt dat het aantal huurpremies van 2013 tot 2019 enorm gestegen is. En in Limburg is de stijging, op Antwerpen na, het grootst. In die periode was er een stijging van 264 procent.

Meest gelezen