Nog geen eigen kleren voor gevangenen in Begijnenstraat in Antwerpen

Vanaf vandaag moet het voor alle gedetineerden in Belgische gevangenissen mogelijk zijn om hun eigen kleding en schoeisel te dragen, maar in de Begijnenstraat in Antwerpen lukt dat nog niet. "Er zijn praktische problemen omdat er zo'n groot aantal gevangenen is", zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond. "Er moeten bijvoorbeeld extra wasmachines komen."

Gevangenen moeten vanaf nu de mogelijkheid krijgen om eigen kleren en eigen schoeisel te dragen. Dat stond al in 2005 in de Basiswet Gevangeniswezen, maar het artikel trad pas vandaag in werking. Bij een aantal gevangenissen werd het al gedaan, zoals in Mechelen en Wortel, en in Merksplas zijn ze er ook net mee gestart. In de Begijnenstraat in Antwerpen lukt het nog niet.

Het is niet de bedoeling dat mensen in vuile kleren rondlopen natuurlijk, dat gaat stinken 

Robby De Kaey, socialistische vakbond

"Eigen schoenen zijn wel al toegelaten", zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond. "Eigen kleren zijn nog niet mogelijk omdat er bijvoorbeeld nog extra wasmachines moeten komen. Ik heb begrepen dat er nog bureelruimtes omgebouwd zullen worden tot wasruimtes. Het is niet de bedoeling dat mensen in vuile kleren rondlopen natuurlijk, dat gaat stinken. Er moet ook een duidelijk systeem uitgewerkt worden met waszakken zodat iedereen zeker zijn eigen kleren terugkrijgt."

Het is de familie die nieuwe kleren moet meebrengen tijdens het bezoek. De kleren mogen niet lijken op het uniform van de bewakers, en schoenen met metalen tippen of uitsteeksels zijn ook verboden.

Meest gelezen