Al 19 doden bij fatale woningbranden in Vlaanderen, dubbel zo veel als dezelfde periode vorig jaar

In de eerste helft van dit jaar zijn al minstens 19 mensen omgekomen bij een woningbrand in Vlaanderen. Dat is ruim dubbel zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Het cijfer is opvallend omdat rookmelders sinds begin dit jaar verplicht zijn in elke woning.

Brandpreventie-adviseur Tim Renders houdt als sinds 2014 bij hoeveel mensen er in ons land omkomen bij woningbranden. Hij noemt de eerste helft van 2020 een pikzwarte periode wat fatale woningbranden betreft. 

In België eisten woningbranden in 2020 al minstens 39 doden (19 in Vlaanderen, 19 in Wallonië en 1 in Brussel). In de eerste helft van 2019 vielen er in Vlaanderen slechts 8 dodelijke slachtoffers en een jaar eerder in 2018 waren er 7 slachtoffer te betreuren.

Rookmelders verplicht

Opvallend is dat de cijfers zo slecht zijn, net nu het in Vlaanderen sinds 1 januari verplicht is om in elk huis rookmelders te hebben.

Renders was opgetogen over het feit dat rookmelders eindelijk verplicht werden in Vlaanderen. "De vraag is of iedereen wel voldoende rookmelders heeft", reageert Renders.

"Eén rookmelder per verdiep is gewoon te weinig. Als je bijvoorbeeld een rookmelder plaatst in de inkomhal en de nachthal, dan ben je wettelijk in orde. Maar wanneer die rookmelders afgaan, zitten de bewoners al vast en is er geen vluchtweg meer. Er zou een rookmelder moeten geïnstalleerd worden op elke brandgevoelige plek, zo kom je al gauw aan 5 tot 8 rookmelders per gezinswoning."

Welke de redenen zijn dat we in de eerste 6 maanden van dit jaar zo'n toename hebben van het aantal doden door woningbranden is onduidelijk. Renders ziet dat het aantal woningbranden jaar na jaar blijft toenemen en wijst de toename van elektrische apparaten in huis aan als de grote oorzaak.

"We zagen onlangs weer een aantal branden van elektrische fietsen", zegt Renders. "Dat zijn voorbeelden van het feit dat we steeds meer elektrische apparaten in het stopcontact hebben zitten. Het is heel belangrijk dat mensen eens nagaan wat ze allemaal in het stopcontact hebben zitten en welke stekkers ze eventueel kunnen uittrekken. Ook opladen kan het best overdag gebeuren en nooit 's nachts."

Op de website leefbrandveilig.be krijg je uitgebreide tips voor het correct installeren van rookmelders.

Meest gelezen