Provincie Oost-Vlaanderen maakt toeristische locaties “autisme-vriendelijk”

De provincie Oost-Vlaanderen maakt stappenplannen om toeristische locaties toegankelijk te maken voor mensen met autisme. Mensen met autisme weten graag vooraf wat ze kunnen verwachten en hoe een locatie eruit ziet, daarom komt er op 14 toeristische locaties van de provincie een visueel stappenplan. “We verlagen de drempel om een nieuwe locatie te verkennen”, zegt Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme.

Weinig toeristische locaties zijn momenteel autismevriendelijk. In Oost-Vlaanderen hebben het Museum voor Schone Kunsten en het Gravensteen in Gent al een stappenplan. Maar nu komen er ook 14 provinciale locaties bij zoals het recreatiedomein Puyenbroeck en de erfgoedsite Velzeke.

Structuur bieden

Op elke toeristische site komt een uitgebreid stappenplan dat online staat. “Via het stappenplan krijg je allerhande informatie om je bezoek voor te bereiden. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten”, legt Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme uit. “Iedere locatie ziet er anders uit, er zijn andere regels en andere activiteiten. Dat zorgt voor stress bij mensen met autisme omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt.”

Het stappenplan moet rust bieden en de toegankelijkheid verhogen. “De onvoorstelbaarheid van de nieuwe locatie, de prikkels die aanwezig zijn, dat vormt allemaal een grote drempel. Met het stappenplan nemen wij die drempel weg.” In het stappenplan zullen ook de geldende coronamaatregelen opgenomen zijn.

Kleine details

Het zijn kleine dingen die het verschil kunnen maken legt Sien Depoortere uit. “Bijvoorbeeld de Scheepwerf van Baasrode is een heel oud gebouw. Vaak vergeet men dat die oude houten vloer kraakt bij elke stap die je zet. En dat kan voor overprikkeling zorgen. Als we dat vooraf communiceren in het stappenplan, zorgt dat voor minder problemen.”

Alle stappenplannen zouden nog deze zomer af moeten zijn. Daarnaast volgt ook nog een vormingsmoment voor het personeel.

Meest gelezen