Vladimir Poetin  brengt zijn stem uit in Moskou
Sputnik

Vladimir Poetin blijft allicht tot 2036 president van Rusland: 8 op de 10 kiezers steunen grondwetshervorming

Bijna 8 op de 10 Russen die gisteren tijdens een volksraadpleging gingen stemmen, steunen de grondwetshervorming die president Poetin heeft uitgetekend. Door die hervoming kan Poetin in principe aan de macht blijven tot 2036.

Een week lang konden de Russen hun stem uitbrengen. Nu alle stemmen geteld zijn, blijkt dat ongeveer 78 procent van de kiezers zich achter de grondwetshervorming schaart.

Die resultaten zijn geen verrassing. Het werd namelijk voorspeld dat Poetin zijn slag zou thuishalen. De peilingen van de staat gaven begin deze week aan dat de Russen de grondwetswijzigingen met een tweederdemeerderheid zouden goedkeuren. 

Stembus Volgograd
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Geert Groot Koerkamp, VRT-correspondent vanuit Moskou, nuanceert de cijfers van de exitpolls in “De ochtend” op Radio 1. “Er zijn geen betrouwbare cijfers. Er wordt geschermd met cijfers van de exitpolls die de afgelopen dagen zijn gehouden, maar die zijn uitgevoerd door een aan het Kremlin gelieerd onderzoeksbureau. Daar zou uit blijken dat 70 procent de wijzigingen steunt”, vertelt Groot Koerkamp.

“Maar er zijn ook andere onderzoeken", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp, "die bepaalde groepen mensen hebben ondervraagd en daaruit komt een heel ander beeld naar voren. Namelijk dat toch een heel groot deel van de mensen grote twijfels heeft of soms zelfs niet eens weet waar die wijzigingen over gaan."

Meer dan 200 wijzigingen

Het pakket aan maatregelen dat Poetin wil veranderen is groot, het gaat om meer dan 200 wijzigingen. Maar “je moet voor het hele pakket "ja" of "nee" stemmen”, duidt Groot Koerkamp. Het voornaamste doel van Poetin is trouwens om nog twaalf jaar langer aan de macht te blijven. Hij wil nog twee termijnen, van telkens zes jaar, als president van Rusland aan zijn curriculum toevoegen. 

“De positie van de president wordt (door de volksraadpleging) sterker. Maar Poetin zelf beweert dat het niet zo is. Hij zegt dat het parlement meer macht krijgt. Maar dat is niet zo, de president krijgt veel meer volmachten”, weet Groot Koerkamp. “We stevenen in Rusland af op een soort “super­presidentschap”, de president had al veel macht, maar krijgt nu dus nog meer macht.” 

Conservatieve campagne

De overheid voerde een conservatieve patriottistische campagne om de volksraadpleging te promoten. "Behoud onze cultuur en taal" stond op een van promotiepancartes van de overheid te lezen.

Zo gaat een van de voorgestelde amendementen over het huwelijk, als je pro-grondwetswijziging stemt dan wordt het homohuwelijk onmogelijk in Rusland. Er werden ook amendementen rond het geloof voorgesteld en over het "verbod om territorium" af te staan. Ook werd in de grondwetswijziging opgenomen dat de pensioenen jaarlijks verplicht geïndexeerd worden. Wat een compensatie moet voorstellen voor de pensioenleeftijd die vorig jaar werd verhoogd.

(Lees verder onder de foto)

Stembus Moskou
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Alles uit de kast gehaald voor overwinning

De autoriteiten hebben alles uit de kast gehaald om de opkomst zo hoog mogelijk te krijgen. Zo zouden kiezers prijzen kunnen winnen en zijn ambtenaren volgens waarnemers onder druk gezet om een stem uit te brengen. Ook zouden tegenstanders die campagne wilden voeren, zijn tegengewerkt.

Maar een volksraadpleging was eigenlijk niet nodig voor deze hervorming, want zowel de twee kamers van het Russische parlement als het Grondwettelijk Hof hadden de grondwetswijzigingen al goedgekeurd. Toch geeft het uitschrijven van deze volksraadpleging de president meer legitimiteit als hij toch nog jaren aanblijft.

 (Lees verder onder foto)

Stembus Grozny
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Geen verbetering voor de grondwet"

Volgens de oppositie draait de volksraadpleging maar om 1 ding, namelijk de macht van Poetin verlengen. Ze noemen de hervorming "roekeloos" en "geen verbetering van de grondwet". 

“De oppositie is faliekant tegen”, aldus Groot Koerkamp.“Maar er is geen echte nee-campagne gevoerd, er zijn bijvoorbeeld geen debatten op televisie.” 

Critici zeggen ook dat de stembusgang een opflakkering van het coronavirus in de hand kan werken. De epidemie in Rusland is namelijk nog niet onder controle.

Zoals Stalin zei: belangrijk is niet wie er stemt, maar wie de stemmen telt. En dat zou hier ook kunnen opgaan

Geert Groot Koerkamp

Ook zou de kans bestaan dat de telling van de stemmen niet eerlijk verloopt. "Het risico voor fraude is behoorlijk groot”, besluit Groot Koerkamp.  “Zoals Stalin zei: belangrijk is niet wie er stemt, maar wie de stemmen telt. En dat zou hier ook kunnen opgaan.

Maar de president is niet onder de indruk van de kritiek. De voormalige KGB-spion is nu al de langstzittende leider sinds dictator Josef Stalin. De huidige termijn van Poetin loopt af in 2024.

Vladimir Poetin

Bekijk de analyse van Geert Groot Koerkamp uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen