Radio 2

Stad Genk vangt zelf water op: buurtbewoners kunnen gratis aftappen

De stad Genk wacht niet op verdere instructies van de overheid om duurzamer om te gaan met water. Met de campagne "Elke druppel telt" lanceert het stadsbestuur verschillende initiatieven om Genkenaren bewust te maken van het kostbare goedje dat met een handomdraai zomaar uit de kraan stroomt. 

“Onlangs was het nog in het nieuws: waterkranen in Vlaanderen waar geen druppel meer uit kwam”, steekt Toon Vandeurzen, schepen van Duurzaamheid, van wal. “De gevolgen van de klimaatverandering zijn ook in Vlaanderen ontegensprekelijk. Ongeveer een derde van onze investeringen gaat deze legislatuur dan ook naar investeringen in klimaatacties. "Elke druppel telt" is een project met het oog op duurzamer watergebruik.”

Concreet zal de stad containers plaatsen op bouwwerven waar aan bronbemaling wordt gedaan. “Door het grondwaterpeil kunstmatig te verlagen, kunnen de bouwwerken in droge omstandigheden uitgevoerd worden”, legt Vandeurzen uit. “Maar dat water loopt helaas te vaak gewoon de riolering in. Terwijl dat water perfect te hergebruiken is. Bijvoorbeeld voor het sproeien van de tuin of het wassen van auto’s of fietsen. Daarom faciliteren we nu iedere particuliere bouwwerf met een container waar buurtbewoners water kunnen aftappen.” 

Genkenaren die tussen 1 juli en 30 september dit jaar een regenwaterton of accessoires voor het plaatsen van een ton aankopen bij een Genkse handelaar, krijgen op vertoon van het aankoopbewijs en een bon uit het stadsmagazine 3600 een bon ter waarde van 20 euro. “We plaatsen op verschillende locaties in onze stad ook demo-regenwatertonnen. Deze vaten moeten aantonen dat het plaatsen van een eigen regenwaterton niet moeilijk is en op verschillende manieren kan uitgevoerd worden”, vervolgt Vandeurzen. De stad zal ten slotte ook een brede sensibiliseringscampagne uitwerken om het regenwater binnen de grenzen van de stad te houden. 

Meest gelezen