Toch Ommegang in Brussel, al is het dan virtueel

De Brusselse Ommegang zal dit jaar toch aanwezig zijn op de Grote Markt, al is het dan virtueel. Door de coronacrisis mag de échte Ommegang niet doorgaan, maar er zal nu een projectie komen op de voorgevel van het stadhuis van Brussel. 

De Ommegang is een historische reconstructie waarbij Keizer Karel in 1549 zijn zoon en troonopvolger, de toekomstige koning Filips, in Brussel voorstelt. Maar door de coronacrisis kan die Ommegang dit jaar niet doorgaan. Toch is er een alternatief, want van 1 tot 5 juli van 22.45 uur tot 00.30 uur zal er telkens om de 20 minuten een projectie te zien zijn op de voorgevel van het stadhuis op de Grote Markt. Een uniek spektakel van lasers, foto’s, video’s en ook het gebruik van LED’s op de gevels van de verschillende gebouwen van de Grote Markt, zal de bezoekers onderdompelen in een “Renaissance”-sfeer. 

Cultureel Erfgoed

“Wij vonden het noodzakelijk om dit jaar aanwezig te zijn en de cultuur te ondersteunen, en te voldoen aan het gevoel van verbondenheid van de Brusselaars aan deze jaarlijkse afspraak bij het begin van de zomer”, zegt Paul Le Grand, Voorzitter van de Ommegang Brussels Events. “Vooral nu we voor het eerste jaar erkend zijn als Immaterieel Patrimonium van UNESCO.”

“Ieder jaar genieten duizenden mensen van deze prachtige reconstructie", zegt Delphine Houba, schepen van Cultuur van de Stad Brussel. "Om deze eeuwenoude traditie te herbeleven in de moeilijke omstandigheden die we nu kennen, zal een klank- en lichtspel de mogelijkheid bieden om de Grote Markt onder te dompelen in deze bijzondere sfeer van de 16de eeuw.”

Meest gelezen