Coronaproof op zomerkamp, dat ziet er zo uit: kampbubbels, minder fysieke spelletjes en veel hygiënemaatregelen 

Het is juli en dat betekent dat de zomerkampen van start gaan, maar door corona verlopen die niet zoals anders. Coronaproof op kamp gaan betekent: bubbels van 50 mensen én veel maatregelen om de kans op besmettingen zo klein mogelijk te houden.

Maar liefst 240.800 kinderen en jongeren vertrekken deze zomer op kamp. Dat zijn er een beetje minder dan vorig jaar, wat vermoedelijk te wijten is aan corona. Niettemin is dat nog steeds dertig procent meer dan tien jaar geleden.

Corona of niet, op kamp gaan in de zomervakantie is nog steeds heel populair en kinderen hebben er ongelofelijk veel zin in.

VRT NWS was erbij op de dag van vertrek en kon enkele kinderen spreken, die stonden te popelen om erin te vliegen.

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Welke coronamaatregelen gelden er op kamp nog?

Naast de bubbels van vijftig zijn er ook nog andere maatregelen zoals strikte hygiënemaatregelen.

Oppervlakten die door verschillende bubbels gebruikt worden, zullen telkens opnieuw gereinigd worden alvorens een nieuwe bubbel er toetreedt. Kinderen zullen dan ook in verschillende shiften eten en hun handen regelmatig moeten wassen. Overdag worden gebouwen en tenten opengezet om te verluchten.

Lees verder onder het sfeerverslag:

Videospeler inladen...

De kinderen en het materiaal worden binnen de bubbels gehouden. "Het is natuurlijk wel een beetje wennen, want broers of zusjes met een verschillende leeftijd kunnen elkaar dus niet bezoeken", vertelt Mona Huyzentruyt, hoofdleiding van Chiro Hiperlie.  De kinderen moeten ook zo veel mogelijk buiten spelen. Intensief contact wordt gemeden en ook de bezoekdagen voor externen worden afgeschaft, net als de tweedaagse. "Maar het belangrijkste is nu even de veiligheid", besluit ze. Voor iedereen is er ook een mondmasker voorzien voor als men toch eens in contact zou moeten komen met een externe persoon.

Dankzij de goede organisatie en zorg van de leiding en kookouders, kunnen wij zorgeloos genieten
Robbe Sohier - Chiro Hiperlie

De kinderen en jongeren zelf hebben bitter weinig last van de maatregelen. Zij kunnen met verve genieten dankzij de grote organisatie die aan het kamp vooraf gegaan is, vertelt Robbe Sohier van Chiro Hiperlie. "De leiding en kookouders zijn uren bezig geweest om ons van veiligheid te voorzien, maar wij voelen er zelf niet zoveel van. Wij kunnen zonder zorgen spelen en genieten."

Niet alleen Robbe is bijzonder blij met hoe het allemaal verloopt. Ook de leiding en de kookouders zijn trots op de goede organisatie. VRT NWS sprokkelde ook bij hun nog wat reacties bij Chiro Hiperlie. Zij zijn in Lokeren gestrand zijn voor een onvergetelijk kamp. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Door de bubbels van 50 vallen hier en daar kinderen soms uit de boot en kunnen ze minder lang of zelfs helemaal niet mee op kamp. Toch zijn dat volgens de jeugdbewegingen uitzonderingen en wordt er eerst altijd een andere oplossing gezocht.

Videospeler inladen...

Beluister hier het radioverslag:

Meest gelezen