Zuidfoor Brussel mag doorgaan: "Het gaat deugd doen als de foor weer opengaat"

De Zuidfoor in Brussel mag doorgaan van 1 tot en met 30 augustus. Normaal gezien begint de jaarlijkse kermis in Brussel op 18 juli, maar dit jaar is dat dus twee weken later. De kermisuitbaters vinden het jammer dat ze dan pas mogen opengaan, maar ze zijn wel blij dat ze goede vooruitzichten hebben. Op de Zuidfoor zullen dezelfde regels gelden als op een markt.

"Wij zijn content dat de Zuidfoor in Brussel open mag op 1 augustus", zegt Kevin Le Forain die al jaren op de Zuidfoor staat. "Dat is een grote last die van onze schouders valt. Het gaat deugd doen als de foor weer opengaat. En ook voor de bezoekers, ik denk dat de kinderen blij zullen zijn dat ze nog eens op de molen mogen. Want de meeste kinderen zijn braaf geweest (lacht)."

Attracties ontsmetten

Voor de Zuidfoor gelden dezelfde maatregelen als voor de markten. Er zal éénrichtingsverkeer zijn, en aan de in- en uitgang worden de mensen geteld. De attracties moeten na elk gebruik ontsmet worden en de kermisuitbaters moeten een mondmasker dragen. "We gaan dat de komende dagen nog allemaal bespreken met politie, burgemeester en brandweer", zegt Kevin. "Ik weet dat wij een mondmasker moeten dragen. En de klanten zullen zich ook wel aanpassen, ik ben er gerust in."

Dit is niet alleen ons beroep, het is ook een manier van leven 

Door de coronacrisis hebben de meeste kermisuitbaters het moeilijk, vertelt Kevin Le Forain. "Ik denk dat het nog te vroeg is om een definitieve balans op te maken. Maar wij hebben geen keuze. Wat moet je doen als forain als je stopt? Dit is niet alleen ons beroep, het is ook een manier van leven. Het is een vak dat van generatie op generatie over gaat. En we hebben in het verleden ook al wereldoorlogen en financiële crisissen overleefd."

De mensen van de Zuidfoor vinden het wel jammer dat ze pas over een maand mogen beginnen. "Wij zijn de laatste categorie die weer open mag. Ik vind het heel goed dat cafés, restaurants en markten weer open zijn. Maar als ik zie hoeveel volk er loopt in supermarkten, dan begrijp ik niet dat wij nu al geen kinderen gelukkig mogen maken met eendjes vissen."

Meest gelezen