Radio 2

"De aanval op een blinde student in Brussel is een laffe daad", zegt Stéphanie die zelf slechtziend is

Stéphanie van der Beek is verontwaardigd over wat een blinde student in Brussel overkwam. De 32-jarige man werd met een mes bedreigd en bestolen. Stéphanie, die zwaar slechtziend is,  spreekt van een laffe daad. "Zo'n blinde", zegt ze, "is een gemakkelijke prooi."

Stéphanie vindt het angstaanjagend dat  een blinde het slachtoffer wordt van een overval. "Iemand die niet ziet of slecht ziet is zeer kwetsbaar", legt ze uit. Stéphanie onderstreept ook dat het als blinde of slechtziende moeilijk is om uit te maken of iemand in je buurt slechte bedoelingen heeft. "Als je twijfelt", aldus Stéphanie, "durf je ook minder snel om hulp te roepen. En weglopen voor iemand die blind is of weinig ziet is ook niet eenvoudig."

Angst

Stéphanie woont zelf in Schaarbeek. Ze vermijdt sommige buurten in Brussel, zeker op bepaalde uren. Ze heeft het zelf al meegemaakt dat iemand haar op een bizarre, verdachte manier benaderde. Gelukkig werd ze nog nooit het slachtoffer van een overval.

Labrador

Sinds enkele jaren heeft Stéphanie een blindengeleidehond. Dat maakt een groot verschil. De vereniging Scale Dogs die haar de hond schonk, koos bewust voor een zwarte labrador. Zo'n zwarte hond jaagt de mensen schrik aan. Stephanie voelt zich dan ook heel wat veiliger sinds ze begeleid is door een hond.

Meest gelezen